Drób i wieprzowina. Import nieco mniejszy, a eksport większy

opr. (koci)
W styczniu nieco wzrósł eksport wieprzowiny - zwłaszcza do USA (o 31 proc.) oraz do Włoch (43 proc.).
W styczniu nieco wzrósł eksport wieprzowiny - zwłaszcza do USA (o 31 proc.) oraz do Włoch (43 proc.). Polska Press
Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. W zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa drobiowego w styczniu 2019 r. wzrósł o 12,6 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 10,6 proc. w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do Francji (+9,5 proc.), Holandii (+37,5 proc.) oraz do Słowacji (+28,8 proc.), jednak w ciągu roku dynamika ta może ulec zmianie.

Wieprzowina - z Belgii sprowadzamy coraz więcej

Z kolei sprzedaż zagraniczna mięsa wieprzowego w styczniu 2019 r. zwiększyła się o 6,3 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 12,1 proc. w ujęciu wartościowym. Eksport w ujęciu ilościowym wzrósł w szczególności do USA (+31 proc.) oraz do Włoch (+43 proc.).

Jednocześnie import mięsa wieprzowego w omawianym miesiącu był mniejszy niż rok wcześniej. W styczniu wwieziono do Polski o 1 proc. mniej mięsa wieprzowego, zaś wartość tego importu była o 1,1 proc. mniejsza. Import zmniejszył się w szczególności w przypadku Niemiec (-17,1 proc.), Danii (-4,4 proc.) i Hiszpanii (-25,9 proc.), wzrósł zaś w odniesieniu do Belgii (+14,7 proc.), która w styczniu została największym dostawcą wieprzowiny do Polski.

Czytaj też: W tych województwach wiedzą jak produkować mleko - mamy dane dotyczące średniej wydajności od krowy

Jeśli chodzi o żywe zwierzęta, to wwóz warchlaków był większy o 8,3 proc. w relacji rocznej, głównie przez import z Danii, który wzrósł aż o 18,3 proc. Wwóz zwierząt z krajów innych niż Dania na ogół zmalał.

Produkcja nieco mniejsza, ceny nieco większe

Produkcja mięsa wieprzowego, rozumiana jako ubój, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszym miesiącu 2019 r. była mniejsza o 1,8 proc. i wyniosła około 2 mln szt. Spadek ten wynika między innymi ze znaczącej redukcji pogłowia świń w Polsce odnotowanej przez GUS. Jednocześnie, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny wieprzowiny w Polsce wzrosły w ciągu stycznia o 1 proc. , co może być spowodowane spadkiem podaży zarówno z importu jak i od polskich producentów.

Powolne podwyżki cen trzody mają miejsce od początku roku. Według danych portalu ceny rolnicze.pl, cena żywca w trzecim tygodniu marca pierwszy raz od dłuższego czasu przekroczyła poziom czterech złotych, wynosząc 4,03 zł/kg i była o 2,8 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej.

Wzrostom cen żywca towarzyszy wzrost cen prosiąt. Według danych portalu cenyrolnicze.pl, cena warchlaków krajowych w analizowanym okresie wyniosła 231 zł za sztukę, co oznacza, że wzrosła o 7,9% w ciągu ostatniego miesiąca. Cena warchlaków importowanych wyniosła 275 zł, czyli wzrosła o 7,0 proc.

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Wideo

Materiał oryginalny: Drób i wieprzowina. Import nieco mniejszy, a eksport większy - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie