1/5
W obliczu rosnących cen żywności, w tym chleba, warto...
fot. pixabay.com/amiraxgelcola/zdjęcie ilustracyjne

W obliczu rosnących cen żywności, w tym chleba, warto sięgnąć po przepisy, które pozwolą wyczarować produkty na co dzień kupowane w sklepach. Możemy nie tylko zaoszczędzić w portfelu, ale też odkryć w sobie talent kucharski.

2/5
Dla tych zabieganych też mamy przepis. Szybki chlebek bez...
fot. pixabay.com/Couleur/zdjęcie ilustracyjne

Szybki chleb na drożdżach

Dla tych zabieganych też mamy przepis. Szybki chlebek bez wyrabiania. 500 g mąki pszennej należy połączyć z 500 ml wody (najlepiej letniej). Dodać 25 g świeżych drożdży, szczyptę soli i cukru. Pozostawić pod przykryciem na godzinę. Uformowane ciasto piec ok. 40 minut w naczyniu żaroodpornym z przykrywką w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę i piec kolejny kwadrans.

3/5
Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak...
fot. pixabay.com/Alexas_Fotos/zdjęcie ilustracyjne

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie brzmi pysznie. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki z wodą. Wiele gospodyń ma go przygotowanego wcześniej w domu i używa jako bazy do szybkiego wyczarowania chlebka dla całej rodziny. Mając aktywny zaczyn zakwasu wystarczy dodać wody, mąki, soli i ziaren (wg gustu). Niecałą szklankę zakwasu należy połączyć z 400 ml ciepłej wody i 600 g mąki pszennej. Można dodać szczyptę soli i wybrane ziarna, jeśli ktoś chce uzyskać chleb z dodatkami. Wyrobione ciasto należy zostawić pod przykryciem aż wyrośnie. Niektórzy są zwolennikami dodatkowego przetrzymania ciasta w lodówce, np. na noc i pieczenia rano, niektórzy od razu wkładają wyrośnięty bochen do pieca. Czas pieczenia to ok. pół godziny pod przykrywką przy ok. 240 stopniach Celsjusza.

4/5
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu doskonałą opcją jest...
fot. pixabay.com/Couleur/zdjęcie ilustracyjne

Chleb bezglutenowy

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu doskonałą opcją jest chleb bezglutenowy. Przy jego użyciu kluczowy jest rodzaj mąki. 500 g mąki bezglutenowej należy połączyć z 25 g świeżych drożdży, dwoma szklankami ciepłej wody, łyżeczką soli, łyżeczką cukru oraz wybranymi nasionami. Wiele osób wybiera słonecznik, siemię lniane oraz sezam. Gotową mieszankę należy odstawić na pół godziny żeby wyrosła. Potem znów wymieszać i uformowany w blaszce bochenek jeszcze raz odstawić na kilkanaście minut. Piec godzinę w temperaturze ok. 235 stopni Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Legendarne Ursusy na sprzedaż. Ile kosztują?

Legendarne Ursusy na sprzedaż. Ile kosztują?

Najlepsze rośliny towarzyszące dla rzodkiewki. To posadź obok

Najlepsze rośliny towarzyszące dla rzodkiewki. To posadź obok

Bohaterki popularnego serialu idą do polityki. Czy mają szansę w wyborach?

Bohaterki popularnego serialu idą do polityki. Czy mają szansę w wyborach?

Zobacz również

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Najlepsze rośliny towarzyszące dla rzodkiewki. To posadź obok

Najlepsze rośliny towarzyszące dla rzodkiewki. To posadź obok