Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie przerabia 620 tysięcy litrów mleka na dobę. Znaczna część tej ilości jest zagospodarowywana na produkcję sera. - Ale nie tylko, wiele pozostałych naszych produktów cieszy się popularnością. Na kilka z nich jest tak duże zapotrzebowanie, że zdecydowaliśmy się rozwijać ich produkcję - mówi prezes Ryszard Pizior. - Wyczerpujemy w 99 procentach możliwości wyrobu serka wiejskiego, dlatego postanowiliśmy o ich rozbudowie, w efekcie inwestycji możliwości produkcyjne zostaną zwiększone o 50 procent. Serek wiejski świetnie się sprzedaje od 20 lat i nieustannie zapotrzebowanie na niego rośnie, co jest ewenementem na rynku - wyjaśnia prezes.
Zwiększa się także sprzedaż sera żółtego. Przed kilkoma miesiącami została zainstalowana najnowocześniejsza linia do plasterkowania i pakowania sera. - Dzięki niej produkcja sera w plasterkach wzrosła o 50 procent. Dziennie wyjeżdża ze spółdzielni 15 ton tego produktu - opisuje prezes Ryszard Pizior.
Z nowości - spółdzielnia przygotowuje się do wprowadzenia na rynek twarogu produkowanego metodą wirówkową. - Lada dzień rozpocznie się instalacja specjalnej linii technologicznej. Do końca listopada prace zostaną zakończone - zaznacza prezes. Poza inwestycjami dotyczącymi samej produkcji, uruchamiana jest właśnie nowa instalacja do mycia i modernizowana oczyszczalnia ścieków. - Zmierzamy ku ograniczeniu wpływu na środowisko naturalne, chcemy być w zgodzie z naturą - zaznacza prezes.
Poza twarogiem, spółdzielnia przygotowuje się do wyrabiania nowych produktów, które na rynek trafią po nowym roku. A jeszcze w październiku na sklepowych półkach zobaczymy długodojrzewający ser Czarna Perła w plasterkach.
Inwestycje i nowe produkty są efektem, między innymi, rosnących ilości mleka, jakie dostarczają tu producenci. - W tym roku dołączyło do naszej spółdzielni 25 dostawców, także dzięki nim, a także stałemu zwiększaniu wydajności przez dotychczasowych producentów, w ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy odnotowaliśmy wzrost skupu mleka na poziomie 3,5 do 4 procent - wyjaśnia prezes.
Zmiany w spółdzielni objęły także kadry. Wieloletni pracownik Mariusz Misztela został dyrektorem handlu i marketingu.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Największy aquapark w regionie już na finiszu
Czy mógłbyś zostać handlowcem? Test | Ruszyła budowa wielkiej tężni solankowej w Busku |
Najbardziej absurdalne i najśmieszniejsze podatki | Ile zarabiają Polacy? Sprawdź, czy wiesz! |
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?