Bogata w witaminy A, B, magnez, potas, niskokaloryczna, o specyficznym, ale głębokim smaku. Idealna do kuchni rodzinnej, codziennej oraz dietetycznej. Praktycznie każda część dyni może być wykorzystana – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.
To też może Cię zainteresować
Dynia nie tylko w Halloween
Dynia od lat to symbol amerykańskiego Halloween, służy nie tylko do jedzenia, ale też dekoracji. W Europie warzywo pojawiło się w XVI wieku. Dynia na dobre powinna zagościć w naszej kuchni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Od lat hitem jest dynia hokkaido z Dalekiego Wschodu. Dostępna w sklepach oraz punktach ze zdrową żywnością jest prosta w przygotowaniu. Mała, wielkości jabłka czy cebuli, nada się na przekąskę lub frytki.
Przepisy z dyni królują jesienią
Dynia sama w sobie ma specyficzną gorycz, którą warto podbić odpowiednimi przyprawami. Warzywo doskonale komponuje się z nutami cytrusowymi, kokosowymi, a pikanterii dodają przyprawy – imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon. W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów, które zaskoczą nawet wybredne podniebienia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót