Dynia na słodko lub w wersji wytrawnej. Te przepisy zachwycą każdego. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza.
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa
Królową tej jesieni niewątpliwie jest i będzie dynia, a co za tym idzie pełne barw przepisy z dyni. Często niedoceniana ma ogrom właściwości odżywczych, a dań, w których można ją wykorzystać, jest mnóstwo. Zaproszona do naszej kuchni odwdzięczy się dobroczynnym wpływem na odporność. Przyrządzona na słodko lub wytrawnie – podbije niejeden stół. Zobaczcie, czym zaskoczycie gości, biorąc na warsztat dynię!

Bogata w witaminy A, B, magnez, potas, niskokaloryczna, o specyficznym, ale głębokim smaku. Idealna do kuchni rodzinnej, codziennej oraz dietetycznej. Praktycznie każda część dyni może być wykorzystana – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.

To też może Cię zainteresować

Dynia nie tylko w Halloween

Dynia od lat to symbol amerykańskiego Halloween, służy nie tylko do jedzenia, ale też dekoracji. W Europie warzywo pojawiło się w XVI wieku. Dynia na dobre powinna zagościć w naszej kuchni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Od lat hitem jest dynia hokkaido z Dalekiego Wschodu. Dostępna w sklepach oraz punktach ze zdrową żywnością jest prosta w przygotowaniu. Mała, wielkości jabłka czy cebuli, nada się na przekąskę lub frytki.

Przepisy z dyni królują jesienią

Dynia sama w sobie ma specyficzną gorycz, którą warto podbić odpowiednimi przyprawami. Warzywo doskonale komponuje się z nutami cytrusowymi, kokosowymi, a pikanterii dodają przyprawy – imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon. W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów, które zaskoczą nawet wybredne podniebienia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro