Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poszerza kręgi

Redakcja
pixabay.com
Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego ma 10 nowych członków.

Lokalne i regionalne produkty żywnościowe, wytwarzane z lokalnych surowców rolnych mogą przysłużyć się pobudzeniu turystyki i loklanej przedsiębiorczości. I to właśnie jest celem istnienia sieci. Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. 

 

- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” - to oznaczenie jest już coraz bardziej znane w regionie. Potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. "Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod", przekonuje Urząd Marszałkowski w Toruniu.

 

Do sieci należą małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.

Firmy, które w ostatnim czasie uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki),
  • Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski),
  • Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński),
  • BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń,
  • Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki),
  • Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie,
  • Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski),
  • PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno,
  • Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski),
  • PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).

 

Regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków 

Członkowie sieci mogą liczyć na wspracie promocyjne ze storny samorządu województwa. "Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu". 

 

Źródło: informacja prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poszerza kręgi - Gazeta Pomorska