Europejski Zielony Ład to koszty, czy lekarstwo dla rolnictwa? Trwa gorąca dyskusja wokół strategii klimatycznej

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Europejski Zielony Ład - co przyniesie polskim rolnikom?
Europejski Zielony Ład - co przyniesie polskim rolnikom? pixabay.com/AGW
Udostępnij:
Europejski Zielony Ład ma uczynić strefę UE obszarem neutralnym klimatycznie. Stać się ma tak dzięki ograniczeniom w stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin czy zwiększeniu powierzchni upraw ekologicznych. Te zmiany budzą jednak emocje wśród rolników. Komisarz Janusz Wojciechowski uspokaja i za każdym razem zapewnia, że Zielony Ład to szansa zwłaszcza dla małych i średnich gospodarstw. Przeciwnego zdania jest Jan Krzysztof Ardanowski, który widzi tu zagrożenie. O co chodzi w Europejskim Zielonym Ładzie?

Strategię "Od pola do stołu" jako jedno z kluczowych działań w ramach Europejskiego Zielonego Ładu Komisja Europejska przedstawiła w maju 2020 roku. Nadrzędnym celem jest neutralność klimatyczna i zrównoważony system żywnościowy.

Zielony Ład i Cele strategii "Od pola do stołu":

  • zapewnić – w ramach możliwości planety – wystarczającą podaż niedrogiej i pełnowartościowej żywności
  • zmniejszyć o 50% korzystanie z pestycydów i nawozów oraz sprzedaż środków antydrobnoustrojowych
  • zwiększyć ilość gruntów przeznaczanych na rolnictwo ekologiczne
  • propagować bardziej zrównoważoną konsumpcję żywności i zdrowe odżywianie
  • ograniczyć straty żywności i jej marnotrawienie
  • przeciwdziałać fałszowaniu żywności w łańcuchu dostaw.
  • poprawić dobrostan zwierząt.

W marcu 2021 roku Komisja przedstawiła plan działania na rzecz rolnictwa ekologicznego w ramach strategii "Od pola do stołu". Wskazano w nim szereg działań służących zwiększeniu skali rolnictwa ekologicznego w UE. Główny cel to zwiększyć produkcję ekologiczną, tak by do 2030 r. zostało na nią przeznaczonych 25% gruntów rolnych. Państwa członkowskie UE są zachęcane do stworzenia krajowych planów rolnictwa ekologicznego.

W lipcu 2021 r. Rada przyjęła konkluzje o zaproponowanym przez Komisję planie działania. Główne punkty uzgodnione przez unijnych ministrów

  • rolnictwo ekologiczne jest ważne dla zrównoważoności całego europejskiego rolnictwa
  • rozwój produkcji ekologicznej zapewni bezpieczne dochody i nowe miejsca pracy
  • wyważenie popytu i podaży w sektorze produktów ekologicznych zapewni sektorowi rentowność
  • przy definiowaniu celów i interwencji należy uwzględnić specyfikę i różnorodność sytuacji w państwach członkowskich
  • kluczowe dla powodzenia strategii jest zaangażowanie interesariuszy publicznych i prywatnych.

Trwa spór o Europejski Zielony Ład: rolnik zyska czy straci?

"Europejski Zielony Ład, którego twórcy nie mają wystarczającej wiedzy rolniczej, wręcz kwestionując podstawy naukowe rolnictwa, zaszkodzi konsumentom (wzrost cen) i rolnikom (spadek dochodów). W Polsce zaszkodzi najbardziej małym gospodarstwom" - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, były minister rolnictwa, a obecnie szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. Tak napisał 14 września 2021 na Twitterze.

Wcześniej przekazywał, że rolnicy są przerażeni. Nie ufają osobom odpowiedzialnym za sektor rolnictwa w Polsce, komisarzowi Januszowi Wojciechowskiemu i politykom europejskim.

Za to Janusz Wojciechowski twierdzi, że obawy producentów rolnych są wynikiem niedoinformowania. "Rolnictwo ekologiczne to przede wszystkim szansa dla małych i średnich gospodarstw rodzinnych, które nie zawsze są w stanie startować w konkurencji "masowość + intensywność" ale mogą odnosić sukcesy w konkurencji "pracochłonność + jakość". UE będzie je w tym wspierać". Tak zapewniał w sieci 10 września.

Wojciechowski 26.08: Rozgrzanym głowom wieszczącym, że Zielony Ład szczególnie dotknie rolnictwo polskie, przypomnę, że proponowane redukcje emisji CO2 do 2030 r. w części obejmującej rolnictwo (razem z transportem i budownictwem) dla PL wynoszą 17 %, podczas gdy np. DE 50 %, NL 48 %, FR 47,5 %.

Na temat Zielonego Ładu dyskutuje się także w branży rolnej. Unijne plany były jednym z tematów rozmów podczas posiedzenia grupy roboczej „Zboża” Copa-Cogeca. Omówiono szanse i zagrożenia związane z sekwestracją CO2, czyli zapobiegania emisji dużych ilości dwutlenku węgla do atmosfery przez rolników oraz szanse na wprowadzenia rolnictwa węglowego (carbon farming). Podkreślono potrzebę ochrony torfowisk jako ewentualnego źródła dużych emisji CO2 oraz konieczność wprowadzania technik związanych z rolnictwem precyzyjnym.

- _Przygotowujmy się do postawionego przed rolnictwem wyzwania, czyli neutralności klimatycznej, która ma nastąpić szybciej, niż zakładaliśmy. Realne możliwości sekwestracji CO2 w gospodarstwach rolnych nie są duże. Jeśli założymy, że wszystkie cele ekologiczne zostaną wprowadzone w życie, to wszystko wskazuje na to, że silnie uderzy to w produkcję rolną, która będzie mniejsza podobnie jak dochody rolników. Producenci są pełni obaw i to zostało wyraźnie wyartykułowane podczas posiedzenia _– podsumował dyskusję prof. Jerzy Grabiński.

O Zielonym Ładzie będą rozmawiać uczestnicy debaty podczas Forum Rolniczego "Gazety Pomorskiej" 1 października w Bydgoszczy. Do dykusji zaprosiliśmy byłych i obecny ministrów rolnictwa. Zapisz się i słuchaj na miejscu lub oglądaj transmisję online. Więcej informacji: Forum Rolnicze 2021.

Źródło: Europa.eu, Twitter

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie