Expo Smaki: od piątku Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej

Redakcja
Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015
Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015 Materiały prasowe
Od 19 do 21 czerwca w Expo Silesia potrwają Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI 2015. Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej EXPO SMAKI odbywają się w tym roku po raz pierwszy. Podczas wystawy producenci i importerzy zaprezentują urządzenia dla osób dbających o zdrowie i dobrą jakość spożywanych produktów – m.in. wyciskarki do soków, kiełkownice, prasy do oleju, a także zgrzewarki próżniowe, urządzenia do gotowania sous vide, a także szeroki wybór pojemników i akcesoriów do przechowywania żywności.

Wytwórcy i hodowcy zaprezentują żywność tradycyjną,  wytwarzaną na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz organiczną. Będzie można spróbować i kupić między innymi oleje tłoczone na zimno, masło klarowane, wędliny i sosy, mieszanki ziół czy soki naturalne wytwarzane w rodzinnej tłoczni. Poszukujący żywności ekologicznej i o specjalnych właściwościach będą mogli wybrać produkty bez glutenu, laktozy i cukru.  Wśród nowości prezentowanych przez wystawców znajdą się np. bio eliksir ziołowy, specjalna marynata i panierka do mięs i ryb, cukierki i lizaki bez cukru słodzone stewią, czy szafa do sezonowania wołowiny. 

Wśród atrakcji towarzyszących targom znajdą się  pokazy kulinarne przygotowane przez Klub Szefów Kuchni oraz lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, prezentujące popularne oraz mniej znane przysmaki z terenu Śląska i Zagłębia. Będzie można skosztować m.in. barszczu białego, tradycyjnych pieczonek oraz ciasta drożdżowego. Tradycje regionu będzie prezentował na stoisku Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego znany i lubiany mistrz, Remigiusz Rączka. Z kolei Śląska Izba Rolnicza zaprosi wszystkich chętnych na piknik drobiowy, a młodzi adepci sztuki kulinarnej będą mogli wziąć udział w konkursie zorganizowanym z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. W swoich zmaganiach uczestnicy będą musieli wykorzystać  filet z suma oraz szpinak. 

Godziny otwarcia targów:  

  • 19 czerwca. piątek        godz. 10.00 – 17.00
  • 20 czerwca, sobota       godz. 10.00 – 17.00
  • 21 czerwca, niedziela    godz. 10.00 – 16.00

Bilet wstępu: 
5 PLN – normalny
 
Wstęp bezpłatny:
 
•Po rejestracji on-line na stronie targów EXPO SMAKI
•Za okazaniem zaproszenia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Expo Smaki: od piątku Targi Żywności Regionalnej, Tradycyjnej i Ekologicznej - Dziennik Zachodni