Faworki są jednym z przysmaków karnawału, a szczególnie tłustego czwartku, który rozpoczyna ostatni tydzień zabaw przed Wielkim Postem. Karnawał 2022 trwa, choć różni się od tego sprzed dziesięcioleci i stuleci.
W Polsce według tradycji od tłustego czwartku aż do Środy Popielcowej trwał najweselszy czas zabawy, hucznych bali i biesiad, które słynęły z objadania się tłustymi potrawami.
"Objadanie się w tłusty czwartek symbolizowało dostatek i pomyślność domownikom, oraz żeby w ciągu roku nie zabrakło im jedzenia", przypomina Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. "Do uczty wchodziły koniecznie pączki, na smalcu w domu smażone, lub chrust, czyli faworki, ciastka podługowate, kruche, na smalcu smażone", pisał Oskar Kolberg.
Faworki nadal są karnawałowym przysmakiem, co pokazują liczne zdjęcia na Instagramie:
Składniki na faworki
- 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- łyżka spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
- smalec/olej do smażenia
Faworki przepis babci
Zaczynamy robienie faworków z przepisu babci. Na początek ucieramy cukier z masłem i stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus lub ocet. Dodajemy też po łyżeczce mąki przesianej przez sito i cały czas ucieramy.
Gdy ucieranie idzie już opornie, przekładamy ciasto na blat lub stolnicę, dodajemy szczyptę sili i pozostałą mąkę. Następnie wyrabiamy ciasto i gdy jest już gładkie, możemy rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w garnku.
Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Rozcinamy na paski długości 8-10 cm i w każdym z nich robimy nacięcie. Przekładamy przez nie jeden z końców faworka.
Chruściki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
Podpowiedź. Dziś, aby ułatwić sobie pracę, zamiast ucierać masło, możemy je roztopić i przestudzone dodać do utartych jajek z cukrem.
Nasze babcie smażyły faworki zazwyczaj na smalcu, my dziś częściej używamy oleju rzepakowego.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Spora przewaga PiS nad KO - sondaż