Faworki przepis babci. Ależ one chrupią! Zrób chruściki, którymi zachwycą się domownicy i goście!

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. W 2022 roku przypadnie 24 lutego.
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. W 2022 roku przypadnie 24 lutego. 123rf
Udostępnij:
Faworki z przepisu babci są najlepsze, bo przywołują piękne wspomnienia. Można je odtworzyć i samodzielnie zrobić chruściki. Składniki na faworki to krótka lista, a samo przygotowanie też nie jest bardzo czasochłonne, zwłaszcza gdy zapewnimy sobie pomoc. Wsparcie będzie mile widziane szczególnie na ostatnim etapie. Jedna osoba może rozwałkowywać kolejne partie i przewijać paski, a druga smażyć faworki. Szybko nabierają złotego koloru i trzeba je zdjąć. Oto przepis na faworki z zeszytu babci.

Faworki są jednym z przysmaków karnawału, a szczególnie tłustego czwartku, który rozpoczyna ostatni tydzień zabaw przed Wielkim Postem. Karnawał 2022 trwa, choć różni się od tego sprzed dziesięcioleci i stuleci.

W Polsce według tradycji od tłustego czwartku aż do Środy Popielcowej trwał najweselszy czas zabawy, hucznych bali i biesiad, które słynęły z objadania się tłustymi potrawami.

"Objadanie się w tłusty czwartek symbolizowało dostatek i pomyślność domownikom, oraz żeby w ciągu roku nie zabrakło im jedzenia", przypomina Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. "Do uczty wchodziły koniecznie pączki, na smalcu w domu smażone, lub chrust, czyli faworki, ciastka podługowate, kruche, na smalcu smażone", pisał Oskar Kolberg.

Faworki nadal są karnawałowym przysmakiem, co pokazują liczne zdjęcia na Instagramie:

Składniki na faworki

  • 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • cukier puder do posypania
  • smalec/olej do smażenia

Faworki przepis babci

Zaczynamy robienie faworków z przepisu babci. Na początek ucieramy cukier z masłem i stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus lub ocet. Dodajemy też po łyżeczce mąki przesianej przez sito i cały czas ucieramy.

Gdy ucieranie idzie już opornie, przekładamy ciasto na blat lub stolnicę, dodajemy szczyptę sili i pozostałą mąkę. Następnie wyrabiamy ciasto i gdy jest już gładkie, możemy rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w garnku.

Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Rozcinamy na paski długości 8-10 cm i w każdym z nich robimy nacięcie. Przekładamy przez nie jeden z końców faworka.

Chruściki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!

Podpowiedź. Dziś, aby ułatwić sobie pracę, zamiast ucierać masło, możemy je roztopić i przestudzone dodać do utartych jajek z cukrem.

Nasze babcie smażyły faworki zazwyczaj na smalcu, my dziś częściej używamy oleju rzepakowego.

Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. W 2022 roku przypadnie 24 lutego.
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. W 2022 roku przypadnie 24 lutego. pixabay.com

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Spora przewaga PiS nad KO - sondaż

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie