Forum Rolnicze 2022 o bezpieczeństwie białkowym. Potrzebujemy soi z naszych upraw

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
O soi i innych uprawach roślin białkowych będzie mowa 26 listopada w Hotelu Cukrownia Żnin, gdzie organizujemy Forum Rolnicze z udziałem ekspertów.
O soi i innych uprawach roślin białkowych będzie mowa 26 listopada w Hotelu Cukrownia Żnin, gdzie organizujemy Forum Rolnicze z udziałem ekspertów. Arkadiusz Wojtasiewicz
Produkcja pasz na potrzeby gospodarstw, np. śruty sojowej będzie przedmiotem uwagi ekspertów, zaproszonych do udziału w Forum Rolniczym, które 26 listopada organizujemy w Żninie.

Zapotrzebowanie na surowce wysokobiałkowe w Polsce systematycznie rośnie. - To przede wszystkim konsekwencja utrzymującej się wysokiej produkcji drobiarskiej – wyjaśnia ministerstwo rolnictwa. - Zwiększa się też popyt na pasze w chowie trzody chlewnej, w związku z postępującym procesem jego koncentracji i zmian technologii żywienia. Nie bez znaczenia jest również wzrost intensywności produkcji mleka, który powoduje, że rośnie się zużycie pasz wysokobiałkowych w żywieniu krów mlecznych.

Elementem bezpieczeństwa żywnościowego jest zapewnienie zróżnicowanych i pewnych źródeł pozyskiwania białka. - Wobec łatwo dostępnego i konkurencyjnego pod względem jakościowym importowanego białka sojowego – wyjaśnia ministerstwo rolnictwa

Nowe odmiany soi

Największy udział w paszach ma śruta sojowa, stąd intensywne prace nad odmianami soi przystosowanymi do uprawy w Polsce. - Od kilku lat do Krajowego Rejestru i do obrotu nasiennego wprowadza się nowe, wysokowydajne odmiany soi, coraz lepiej przystosowane do warunków glebowo-klimatycznych Polski – podkreśla resort.

Soja ma zdolność współżycia z korzeniowymi bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum, które wiążą wolny azot z powietrza w związki przyswajalne dla roślin. - W związku z możliwością "samozaopatrywania" się roślin soi w niezbędne do wzrostu i rozwoju związki azotowe pochodzące z symbiozy, wymaga ona niewielkiego nawożenia nawozami azotowymi. Liście soi naturalnie opadają i przed zbiorem pozostają tylko pędy ze strąkami. Pozwala to zbierać plon soi w sposób jak najbardziej naturalny, bo przy minimalnym, w porównaniu z innymi uprawami, użyciu środków chemicznych – zachwala resort rolnictwa.

Najlepszy materiał paszowy

Po obróbce termicznej nasiona soi zawierają 35 – 40 proc. białka o doskonałym składzie aminokwasów i wzbogacają paszę w energię, ponieważ zawierają powyżej 20 proc. tłuszczu. - Nasiona soi i jej produkty uboczne należy zaliczyć do najlepszych materiałów paszowych – rekomenduje ministerstwo rolnictwa.

O soi i innych uprawach roślin białkowych będzie mowa 26 listopada w Hotelu Cukrownia Żnin, gdzie organizujemy Forum Rolnicze z udziałem ekspertów. Otworzy je Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju wsi, a zamknie gala, podczas której wręczymy nagrodę dla Rolnika Roku 2022. Aby zapisać się na Forum wystarczy kliknąć poniżej i wypełnić krótki formularz.

Kontakt w sprawie Forum: Karolina Malinowska (w dni robocze, w godz. 9-15), tel.: 781-812-874, e-mail: karolina.malinowska@polskapress.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Forum Rolnicze 2022 o bezpieczeństwie białkowym. Potrzebujemy soi z naszych upraw - Gazeta Pomorska

Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro