Gąska zielona. Dla jednych jadalna, dla drugich trująca. Z jakimi okazami można ją pomylić? „To grzyb kontrowersyjny”

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Z gąską zieloną trzeba uważać.
Z gąską zieloną trzeba uważać. GettyImages/NataGolubnycha
Zdania grzybiarzy na temat gąski zielonej są podzielone. Od wielu lat toczy się dyskusja, czy grzyba można spożywać, czy lepiej omijać go szerokim łukiem. Zdarzają się zatrucia gąską, ale w polskich domach wciąż się ją marynuje lub smaży. Leśnicy przestrzegają, że w pewnych sytuacjach może nam zaszkodzić. – Nie zaleca się jeść jej zbyt wiele, są kraje, gdzie jest uznana za toksyczną – informują Lasy Państwowe. Co więc musimy wiedzieć o gąsce zielonej?

Spis treści

Gąska zielona budzi wątpliwości

Gąskę zieloną łatwo znaleźć w krajowych lasach, jest dopuszczona do obrotu. Niektórzy cenią jej walory smakowe, niektórzy uważają znalezisko za trujące.

- Gąska zielonka to grzyb kontrowersyjny. Ukrywa się pod ziemią, nie zaleca się jeść jej zbyt wiele, są kraje, gdzie jest uznana za toksyczną, i łatwo pomylić ją z muchomorem i trującą gąską siarkową. Niektórzy cenią ją jednak w marynacie lub smażoną - przekazują Lasy Państwowe na Twitterze.

Kilkanaście lat temu angielscy naukowcy opublikowali raport, który ujawnił przypadki zatrucia gąską zieloną. Poszkodowani mieli trudności z oddychaniem, problemy trawienne, a ich mięśnie sztywniały. Wielu przyznało, że spożyło grzyby w sporych ilościach, na objawy miało też wpływ miejsce ich zbierania – było skażone.

Jak wygląda gąska zielona? Można ją pomylić z innymi grzybami

Jak sama nazwa wskazuje, gąski najczęściej mają zabarwienie zielonkawe, zdarza się jednak, że ich kapelusze wpadają w odcień żółci lub brązu. Zmienność barw sprawia, że można ją pomylić z innymi okazami. W lesie podobne mogą być muchomor sromotnikowy lub inna gąska – siarkowa. Najlepiej weryfikować grzyby po trzonie, jego podstawa ulega rozszerzeniu, co daje wrażenie grubej końcówki lub po blaszkach – mają nieregularny kształt i żółtą barwę. Nie bez znaczenia jest też położenie gąsek.

Gdzie rosną gąski zielone?

Wysyp grzybów zaczyna się we wrześniu, grzybiarze mogą na nie trafić jeszcze w listopadzie. Rosną w lasach sosnowych, najczęściej w grupie. Większość grzyba rośnie pod ziemią, więc trzeba je dobrze oczyścić z pozostałości ściółki.

- Niektórzy zalecają je moczyć w ciepłej, mocno osolonej wodzie co chwilę mieszając. Wtedy otwierają się blaszki na spodzie kapelusza i piasek zostaje na dnie naczynia – czytamy na jednym z blogów Lasów Państwowych.

Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

Choć mówi się o zatruciach gąską, można ją spożywać, ale trzeba pamiętać, by ilości były niewielkie. Dobrze też, aby pochodziła ze sprawdzonego lasu. Ze względów bezpieczeństwa nie podaje się tych grzybów dzieciom i seniorom. Świeżo zebrane okazy pachną mąką, a przed obróbką powinno się oczyścić je nie tylko z części lasu, ale też ze skórki. Kucharze cenią jej walory smakowe i dodają do sosów lub zup. Najczęściej jednak grzyby degustowane są w formie marynowanej.

Źródło: Lasy Państwowe, grzyby.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie