Po pierwsze: grzyby warto jeść. Dietetyk Urszula Somow opowiada o zdrowotnych właściwościach grzybów.
- Nie wiem skąd się wziął mit, że grzyby to tylko smak i zapach, bo są naprawdę bardzo zdrowe i mają dużo składników mineralnych - twierdzi.
Zwraca uwagę na ich właściwości antynowotworowe.
- Nawet zwykła pieczarka kupiona w sklepie zawiera związki, które działają antynowotworowo - mówi.
Po drugie: grzyby właśnie obrodziły. Są właściwie w każdym lesie czy zagajniku. Od lat jednak idealnym miejscem dla poszukiwaczy grzybów są okolice miejscowości położonych na południu regionu, takich jak Brenna, Górki Wielkie, Cieszyn, Goleszów, Węgierska Górka, Wisła, Milówka, Dębowiec, Jeleśnia, Korbielów, Zebrzydowice Szanse na obfite grzybobranie będą też na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w szczególności w Ogrodzieńcu, Koniecpolu, Żarkach, Złotym Potoku, Podlesicach, Olsztynie i Lelowie.
Na napełnienie koszyka, można też liczyć w okolicach Lublińca, Świerklańca, Siewierza, Kobióru, Bierunia, Kroczyc, Janowa, Pawonkowa, Jaworzna, Kalet, Popowa, Ciasnej, Sławkowa, Pszowa, Koszęcina, Tarnowskich Gór i Imielina.
ZOBACZCIE KONIECZNIE:
Grzyby jadalne ZDJĘCIA: Jak wyglądają i gdzie ich szukać?
W małych ilościach możemy natknąć się na grzyby w miejscowościach takich jak Katowice, Zabrze, Gliwice, Ruda Śląska, Mysłowice i Ożarowice. Zresztą zobaczcie mapę:
Należy pamiętać, żeby zbierać wyłącznie te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że nie są trujące. Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Cieszynie nie ma na razie odnotowanych przypadków zatrucia, ale mimo wszystko warto zwracać uwagę na to z jakim grzybem mamy do czynienia, tym bardziej, że pełnia sezonu dopiero się rozpoczyna.
Niestety, uniwersalna metoda, która pozwoliłaby rozróżnić grzyby jadalne od trujących nie istnieje. Można jedynie zwracać uwagę na charakterystyczne części danego grzyba, np. borowik szlachetny jest bardzo podobny do niejadalnego goryczaka żółciowego. Goryczak ma węższy trzon niż borowik i charakteryzuje się gorzkim smakiem. Grzybiarze często zwracają uwagę na spodnią część kapelusza - blaszki sugerują, że grzyb może być trujący (wyjątkiem są kanie i kurki).
Nie powinno się też zbierać zbyt młodych grzybów, gdyż wtedy trudniej jest określić jego gatunek. Grzyby najlepiej pakować do koszyka, gdyż niektóre nawet jadalne gatunki, mogą w kontakcie z workiem foliowym wydzielać substancje szkodliwe dla zdrowia.
MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA [email protected]
DZ24 WIADOMOŚCI CZYTELNIKÓW I INTERNAUTÓW
Co Ty wiesz o Jerzym Ziętku? Rozwiąż QUIZ DZ
Szkolna wyprawka 2017. Ile kosztuje? CENY BIEDRONKA, KAUFLAND, TESCO, CARREFOUR, AUCHAN
25 lat po pożarze lasów w Kuźni Raciborskiej. Zobacz niezwykły dokument multimedialny poświęcony tragedii z 1992 roku. Kliknij w przycisk PLAY. Zachęcamy, aby oglądać na monitorze komputera.
KLIKNIJ PONIŻEJ I POBIERZ
500 ZŁ NA DZIECKO WNIOSKI + FORMULARZE
KLIKNIJ W OBRAZ I ZOBACZ JAK PRAWIDŁOWO WYPEŁNIĆ WNIOSEK W PROGRAMIE RODZINA 500 PLUS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?