Gdzie trzymać warzywa i owoce zimą? Balkon czy piwnica? Tu warto trzymać ziemniaki, marchew i jabłka!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kapustę najlepiej trzymać w piwnicy, bez dodatkowego okrycia.
Kapustę najlepiej trzymać w piwnicy, bez dodatkowego okrycia. 123rf/jr50
Udostępnij:
Marchewki prosto z ogródka, jabłka z sadu i cebulka z działki mogą smakować dobrze nawet zimą. Na świeżość owoców i warzyw ma wpływ miejsce, w którym je przechowujemy i temperatura. O czym warto pamiętać przechowując produkty? Co nadaje się na balkon, a co do piwnicy?

Co z warzywami zimą? Warto to wiedzieć!

Po zakończonym sezonie dalej możemy korzystać z uroków i smaków jesiennych plonów. Ze względu na czas przechowywania warzywa możemy wyróżnić trzy grupy:

  • warzywa o trwałości nawet do roku – marchew, pietruszka, seler, cebula, buraki, chrzan i ziemniaki
  • warzywa o trwałości do pół roku – brokuły, dynia, kalafior, kapusta i papryka
  • warzywa o trwałości do miesiąca – pomidory, ogórki, rzodkiew i szpinak.

Piwnica – co można w niej trzymać

Niewielka nieogrzewana piwnica może stanowić doskonałe warunki dla marchwi, pietruszki, cebuli, buraków i kapusty. Panuje w mniej chłód, ale nie mróz. Istotne jest, aby zapewnić produktom wysoką wilgotność powietrza i wentylację. Cebula dobrze czuje się w siatce lub drewnianej skrzynce, najlepiej żeby postawić ją na czymś, z dala od podłoża, które może być podmokłe. Warzywa korzeniowe lubią temperaturę od 1 do 3 stopni Celsjusza. Skrzynki mogą być wyłożone folią, styropianem, niektórzy stosują też starą praktykę wysypywania piaskiem. Co ważne, jedynie kapusta nie wymaga okrywania.

Ziemniaki – przechowywanie zimą

To też może Cię zainteresować

Wielu z nas praktykuje przechowywanie ziemniaków zimą na balkonie. Niestety, przy silnych mrozach i wiatrach to błąd. Bulwy tracą wszelkie wartości spożywcze i nie nadają się do użytku. W warunkach jesiennych, o ile temperatura nie przekracza 8 stopni Celsjusza i nie spada poniżej 4, balkon jest wskazany, ale tylko przy odpowiednim zabezpieczeniu. Warzywa należy umieścić w skrzynce lub kartonie i przykryć tak, aby miały sucho, ale z zachowaniem cyrkulacji powietrza.

Przy mrozach, jak w przypadku marchwi czy cebuli, najlepsza będzie piwnica. Warunki, jakie muszą być spełnione, to brak światła, cyrkulacja oraz wysoka wilgotność powietrza. Ziemniaki najlepiej ułożyć w skrzyniach lub siateczkowych workach.

Co na balkon?

Gdy brak nam piwnicy, a chcemy przechować większą ilość marchwi, pietruszki czy pora, możemy pokusić się o balkon. Należy jednak odpowiednio się do tego zabrać. Skrzynie należy wyłożyć grubą warstwą styropianu, specjalnej folii i przesypać piaskiem. Kącik, w którym zostaną ustawione, musi stronić od deszczu, wiatru i śniegu. W ten sposób można także schować rzepę, buraki i rzodkiewkę.

Owoce na zimę

Kto z nas nie chciałby jak najdłużej cieszyć się smakiem jesiennych jabłek i gruszek? Optymalne warunki przechowywania oferują chłodnie, ale na własną rękę też możemy je gromadzić. Znów najlepiej sprawdzi się piwnica. Owoce układamy w skrzyniach zachowując między nimi przestrzeń. Dobrze, aby nie stały na podłodze – w przypadku dostania się wody szybko podmokną i zgniją.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rząd wprowadza dodatkową pomoc dla emerytów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie