Gęsi wracają na kujawską wieś. Spożycie rośnie

Jan Szczutkowski
Andrzej Klonecki odrodził rodzinne tradycje chowu gęsi we Wróblach. Teraz namawia gospodynie wiejskie do pójścia w jego ślady
Andrzej Klonecki odrodził rodzinne tradycje chowu gęsi we Wróblach. Teraz namawia gospodynie wiejskie do pójścia w jego ślady Jan Szczutkowski
Dobra wiadomość: według ostatnich danych spożycie gęsiny w Polsce wzrosło kilkanaście razy - z 17 gramów w 2009 roku do 300 w 2015. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Dr inż. Halina Bielińska, kierownik Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi w Kołudzie Wielkiej (gm. Janikowo), działającym w miejscowym zakładzie doświadczalnym Instytutu Zootechniki, uważa, że to skutek szerokiej akcji promocyjnej, zainicjowanej przed siedmiu laty przez Piotra Całbeckiego, marszałka Kujawsko-Pomorskiego. 

 

Inicjatywa ta uzyskała również poparcie kołudzkiego zakładu, największego w Europie producenta białej kołudzkiej gęsi owsianej - tej najlepszej, bo pochodzącej z proekologicznego chowu. 

 

- Dotychczas w kilku powiatach zorganizowaliśmy 63 stanowiska, zapewniając kobietom na wsi pisklęta i tym samym prowadzenia niewielkiej hodowli. Ta inicjatywa zapewnia im dodatkowy dochód zarówno ze sprzedaży ptaków do uboju, jak i pierza i puchu. Na pierze i puch jest duże zapotrzebowanie ze strony producentów odzieży i kołder w Japonii i Włoszech. Świadczyła o tym niedawna liczna wizyta na Kujawach Azjatów powiązanych z firmą Yasuyuki Nishikawa - mówi Andrzej Klonecki, prezes fundacji. 

 

200 lat temu na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie 3,5 mln sztuk żywych gęsi. W listopadzie 1865 r., poczynając od św. Marcina, w Warszawie, liczącej 350 tys. mieszkańców, zjedzono 20 tys. gęsi.  

 

Czytaj również: Japończycy chcą więcej puchu z Kołudy Wielkiej

 

Podczas tegorocznego sezonu wylęgowego, który potrwa od marca do lipca, wylęgarnię w Kołudzie Wielkiej opuści 270 tys. szt. piskląt gęsi mięsnych i nieśnych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gęsi wracają na kujawską wieś. Spożycie rośnie - Gazeta Pomorska