Gładzica zamiast flądry. Sprawdzono jakość handlową w punktach gastronomicznych. Czy w restauracjach i smażalniach ryb można dobrze zjeść?

Katarzyna Zawada
Kontrola wykazała, że najwięcej błędów odnotowano pod kątem oznakowania.
Kontrola wykazała, że najwięcej błędów odnotowano pod kątem oznakowania. pixabay.com/mp1746
Świeża ryba prosto z patelni, do tego aromatyczny sos i zamówienie gotowe. Czy jednak każdy z nas ma pewność co znajdzie na talerzu? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w ubiegłym roku kontrolę w 23 punktach gastronomicznych. Wykazano m.in. błędy w oznakowaniu.

Kontrola dotyczyła jakości handlowej ryb (smażonych, grillowanych i gotowanych) serwowanych w punktach gastronomicznych.

Wyniki kontroli. 70 proc. nieprawidłowości w oznakowaniu

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii, w żadnej z nich nie stwierdzono nieprawidłowości. Z kolei z badań laboratoryjnych wynika, że na 30 partii w 1 wykryto DNA innego gatunku.

Najwięcej błędów zweryfikowano pod kątem oznakowania. Na 70 sprawdzanych partii, nieprawidłowości stwierdzono w 49, co daje 70 procent. Dotyczyły one:

  • podmiany asortymentu – flądra została zastąpiona gładzicą,
  • braku opisu środka spożywczego do obróbki cieplnej ryby,
  • braku wskazania składu innych składników, np. chrzanu czy sosu,
  • pominięcia w menu formy podawanej ryby, np. dzwonka, fileta czy tuszy,
  • braku informacji o wykazie składników stosowanych do produkcji i alergenach.

Ryby ważnym składnikiem żywienia

Ryby są ważnym elementem naszej diety i dość często lądują na naszych talerzach. Zwłaszcza klasyki gatunku, jak dorsz, flądra i śledź są chętnie wybierane. Nie oznacza to jednak, że konsumenci zamykają się na inne gatunki. Obecnie wybór i dostęp do morskich ryb serwowanych w knajpach czy sklepach jest szeroki.

To też może Cię zainteresować

O tym, aby zwracać uwagę na jakość podawanej ryby warto pamiętać zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Turyści spędzający czas nad morzem wierzą, że restauracje i smażalnie serwują im świeże mięso z pobliskiego Bałtyku. Niestety, z braku połowów niektórych gatunków w sezonie bardzo często podawane są te mrożone z zagranicznych hodowli. Dobrze więc wiedzieć, co w danym czasie akurat pływa w naszym morzu.

Źródło: IJHARS

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro