Globalna moda na kolagen niszczy lasy tropikalne w Brazylii. Można tego uniknąć. Zrób domowy kolagen, wersja z mięsem i wegetariańska

Justyna Madan
Kolagen można zrobić w domu, wersji jest wiele - przedstawiamy dwie podstawowe. Dla osób jedzących mięso i dla wegetarian.
Kolagen można zrobić w domu, wersji jest wiele - przedstawiamy dwie podstawowe. Dla osób jedzących mięso i dla wegetarian. 123rf
Kolagen, modny produkt, który ma właściwości przeciwstarzeniowe, pochodzi od bydła hodowanego na farmach, które niszczą lasy tropikalne w Brazylii. Kolagen można ekstrahować z ryb, świń i bydła. Podaje się, że poprawia stan włosów, skóry, paznokci i stawów. Kosztem naszej urody jest niszczenie środowiska. Czy warto, skoro kolagen można zrobić samodzielnie w domu, w dodatku niekoniecznie potrzebne jest do tego mięso? Przedstawiamy dwa przepisy.

Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka. Stanowi 60% chrząstki i od 70 do 80% suchej masy skóry, występuje również w innych tkankach łącznych, takich jak ścięgna, mięśnie i kości. Daje naszemu ciału elastyczność i sprężystość, ale jego produkcja spowalnia wraz z wiekiem, co prowadzi do większej liczby bólów i sprawia, że wyglądamy na starszych i bardziej pomarszczonych.

Czynniki takie jak ekspozycja na słońce i palenie, a także przewlekły stres, brak snu lub ćwiczeń fizycznych mogą przyspieszyć zanikanie kolagenu.

Kolagen typu I, II i III jest najważniejszy dla zdrowia skóry i układu mięśniowo-szkieletowego. Można je znaleźć w szybko rozwijającym się asortymencie suplementów doustnych, zwykle w kapsułkach lub w postaci sypkiego proszku. Ładnie zapakowany krem z kolagenem może wydawać się wart wypróbowania, ale jest mało prawdopodobne, aby składnik ten był skuteczny w takiej formie.

Wpływ kolagenu na środowisko

- Chociaż istnieją obiecujące badania łączące przyjmowanie kolagenu doustnie z poprawą zdrowia stawów i skóry, Harvard School of Public Health ostrzega, że istnieją potencjalne konflikty interesów, ponieważ większość, jeśli nie wszystkie, badań jest finansowana przez przemysł lub prowadzona przez naukowców z nim powiązanych – podaje The Guardian.

Dochodzenie przeprowadzone przez The Guardian, Bureau of Investigative Journalism, Center for Climate Crime Analysis (CCCA), ITV i O Joio e O Trigo wykazało, że dziesiątki tysięcy bydła hodowanego na farmach, które niszczą lasy tropikalne w Brazylii, są wykorzystywane do produkcji kolagenu. Kolagen bydlęcy jest opisywany jako produkt uboczny przemysłu bydlęcego, który w Brazylii odpowiada za 80% wszystkich strat lasów Amazonii.

Powiązania między wołowiną i soją a wylesianiem w Brazylii są dobrze znane, ale niewiele uwagi poświęcono dynamicznie rozwijającemu się przemysłowi kolagenowemu, którego wartość szacuje się obecnie na 4 miliardy dolarów.

- Firmy produkujące kolagen nie mają obowiązku śledzenia jego wpływu na środowisko. W przeciwieństwie do wołowiny, soi, oleju palmowego i innych artykułów żywnościowych, kolagen nie jest również objęty przepisami w UE i Wielkiej Brytanii, mającymi na celu przeciwdziałanie wylesianiu – dodaje The Guardian.

Według Ricardo Negriniego, prokuratora federalnego w brazylijskim stanie Pará, który monitoruje zobowiązania klimatyczne przetwórców wołowiny, większość wylesiania spowodowanego przez hodowlę można przypisać pośrednim dostawcom firm.
Bydło jest często przenoszone z gospodarstwa do gospodarstwa na różne etapy chowu, więc krowa urodzona na wylesionych terenach może być tuczona do uboju w „czystym” gospodarstwie.

Jak zrobić domowy kolagen?

Okazuje się jednak, że wcale nie musimy kupować kolagenu w sklepie, bo zrobimy go samodzielnie, wyciągając z niektórych produktów najlepsze właściwości. Może to być opcja, w której używamy kości zwierzęcych, lub roślin.

Wersja 1 - mięsna
Jeśli na obiad masz kurczaka lub indyka, zostaw kości, chrząstki i wszelkie niemięsne kawałki. Umieść je w dużym garnku, zalej wodą, aby dokładnie przykryła produkty. Dodaj 1 łyżeczkę soli, cebulę, liść laurowy. Doprowadź mieszankę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 godzin. Przelej zawartość garnka przez sito, aby pozostał sam bulion. Kiedy wystygnie, będzie wyglądał jak żelatyna. Powróci do płynnej formy po podgrzaniu. Domowy kolagen gotowy, pij w takiej formie lub dodawaj do innych produktów.

Wersja 2 – bez mięsa
Potrzebne są te produkty – po 25 gram proszku z buraków, skórki pomarańczy, mięty, siemienia lnianego, pestek dyni, orzeszków ziemnych, migdałów i owsa. Nasiona i owies mogą zawierać wilgoć, więc przed zmieleniem warto podprażyć je na suchej patelni przez ok. 30-40 sekund. Plasterki buraków i skórkę pomarańczy suszymy najpierw w piekarniku lub suszarce jeśli taką mamy. Następnie wszystkie składniki mielimy na proszek, mieszamy i zamykamy w słoiki. Domowy proszek kolagenowy jest gotowy.

Źródło: The Guardian, Mind Body Green

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro