Górale rozpoczęli sezon pasterski. Prawie 2 mln zł na wypas owies. W tym roku zapłacimy więcej za oscypka?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Niestety, wielu tatrzańskich górali przewiduje, że w tym roku za oscypki zapłacimy więcej. Wszystkiemu winna inflacja.
Niestety, wielu tatrzańskich górali przewiduje, że w tym roku za oscypki zapłacimy więcej. Wszystkiemu winna inflacja. Łukasz Bobek/Polska Press
Udostępnij:
Sezon pasterski w Małopolsce został oficjalnie zainaugurowany. W Ludźmierzu bacowie i hodowcy owiec wzięli udział w uroczystej mszy, a następnie marszałek województwa Witold Kozłowski wręczył czek na kwotę ponad 1,8 mln złotych na realizację zadania "Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu". Górale się cieszą, ale czy ucieszy się klient stojący w kolejce po oscypka?

Więcej pieniędzy na wypas kulturowy owiec

Kilkudziesięciu baców z Małopolski otrzyma dotację wojewódzką za wypas kulturowy owiec. Kwota została zwiększona dwukrotnie.

- To jest bardzo duży program, którym objętych zostanie ok. 18 tys. owieczek. To zadanie będzie realizował właśnie Związek Podhalan, z władzami którego - muszę to podkreślić - mamy wzorową współpracę. W tym dniu życzę wszystkim bacom, aby ten rok był pogodny, ale też godny - mówił marszałek Witold Kozłowski.

W Ludźmierzu obecni byli także wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Jan Piczura oraz radny województwa Stanisław Pasoń. Podczas uroczystości poświęcone zostały stada owiec, a na ręce pasterzy trafiły woda święcona oraz kawałki drewna.

W tym roku sezon pod znakiem inflacji. Zapłacimy więcej za oscypka?

W Małopolsce sezon pasterski rusza zazwyczaj w okolicach dnia św. Wojciecha. Choć wiosna za pasem, to w niektórych częściach Tatr jeszcze było widać śnieg. Oficjalnym rozpoczęciem mogą się też pochwalić beskidzcy bacowie. 23 kwietnia zainaugurowali wypas.

Niestety, wielu tatrzańskich górali przewiduje, że inflacja dotknie ich hale. Kilkudziesięciu baców wypasa tam kilkanaście tysięcy owiec. Oscypki jako produkty regionalne są sprzedawane w sezonie pasterskim, czyli od maja do października.

- Będzie to zły sezon - mówią. Patrząc na to, jak rosną ceny produkcji w całej Polsce, sery mogą być droższe niż w ubiegłym roku.

Zobacz, jak wyglądały tegoroczne redyki!

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie