Grill trójnóg, czyli jak zrobić grilla i kociołek nad ogniskiem jednocześnie?

Łukasz Grochulski
Grill trójnóg możemy wykonać samodzielnie lub kupić gotowy zestaw. Poznaj jego najważniejsze zalety!
Grill trójnóg możemy wykonać samodzielnie lub kupić gotowy zestaw. Poznaj jego najważniejsze zalety! GettyImages
Grill trójnóg umożliwia nie tylko grillowanie, ale również przygotowywanie różnych potraw w kociołku. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca i świetnie sprawdzi się na wakacyjnym wyjeździe czy w ogrodzie. Grill trójnóg możemy wykonać samodzielnie lub kupić gotowy zestaw. Poznaj jego najważniejsze zalety!

W treści tego artykułu umieszczone są tzw. linki afiliacyjne naszych partnerów. Klikając w nie, wspierasz naszą działalność, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów.

Co to jest grill trójnóg?

Grill trójnóg to wszechstronne urządzenie do gotowania, które składa się z trzech nóżek, wykonanych ze stali lub drewna oraz łańcucha, na którym zawieszony jest ruszt i/lub kociołek. Na grillu trójnogu możemy więc nie tylko grillować mięso czy ulubione warzywa, ale także gotować zupy, potrawki czy dania jednogarnkowe.

Niewątpliwą zaletą takich urządzeń jest mobilność (wystarczy je rozstawić nad paleniskiem), a przede wszystkim łatwe regulowanie temperatury poprzez skracanie lub wydłużanie łańcucha. Grill trójnóg najlepiej sprawdza się w połączeniu z wcześniej wspomnianym rusztem lub żeliwnym garnkiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby na kratce do grillowania położyć np. patelnię i usmażyć jajecznicę na bekonie.

Wysokiej klasy kociołki

Materiały promocyjne partnera

Jak własnoręcznie zrobić grill trójnóg?

Grill trójnóg jest łatwo dostępny do kupienia np. w formie zestawów do samodzielnego montażu. Jeśli chcemy, możemy też zbudować go sami — ze względu na prostą konstrukcję z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący majsterkowicze.

Grille trójnogie i paleniska ogrodowe

Materiały promocyjne partnera

Do jego stworzenia wystarczą trzy równej długości kije lub rurki stalowe, żaroodporny sznur lub łańcuch oraz haczyki. Elementy stelaża możemy połączyć wkrętami, wcześniej wspomnianymi haczykami lub sznurem przy wykorzystaniu mocnego węzła (ta metoda lepiej sprawdzi się w przypadku konstrukcji drewnianych).

Na koniec wystarczy zamocować łańcuch, na którym będzie zwisał ruszt lub kociołek. Nie zapominajmy także o specjalnym mocowaniu dla kratki do grillowania (wykonamy go z linek lub łańcuszka).

Ile kosztuje gotowy grill trójnóg?

Gotowy grill trójnóg ma tę zaletę, że często jest wyposażony w wygodną korbkę do regulacji długości łańcucha, na którym wiszą ruszt i kociołek. Dodatkowo takie urządzenia zwykle mają także oddzielny element w postaci paleniska na nóżkach.

Grill trójnóg kosztuje od nieco ponad 100 zł do nawet kilkuset złotych. Cena zależy tutaj przede wszystkim od wielkości urządzenia oraz jakości zastosowanych materiałów. Na ostateczny koszt grilla ma wpływ także obecność korbki do regulowania długości łańcucha.

Grill trójnóg - jak o niego dbać?

Aby grill trójnóg posłużył nam przez długi czas, warto czyścić go po każdym użyciu, a także regularnie sprawdzać stan rusztu i kociołka. W razie ich deformacji lub uszkodzenia należy je wymienić. Jeśli trójnóg ma ruchome elementy (np. zawiasy czy korbkę), warto zadbać, aby nie dostawały się do nich zanieczyszczenia, takie jak np. piach. Co pewien czas dobrze jest również je naoliwić.

Szczotki do czyszczenia rusztów z grilla

Materiały promocyjne partnera

Grill trójnóg – co można na nim przygotować?

Grill trójnóg umożliwia przygotowanie wielu dań, takich jak np.;

  • gulasze;
  • zupy;
  • potrawki;
  • steki;
  • grillowane ryby i warzywa;
  • hamburger;
  • kiełbaski.

Trójnóg dobrze sprawdzi się także do gotowania wody oraz robienia ciepłych napojów, takich jak np. kawa po kowbojsku czy aromatyczna herbatka ziołowa.

Jak rozpalić grill trójnóg?

Grill trójnóg to rodzaj grilla węglowego. Dlatego też do jego rozpalenia będzie potrzebny brykiet, węgiel drzewny lub drewno, a także podpałka (w formie stałej, płynnej lub żelowej). Przygotowanie paleniska powinniśmy zacząć od ułożenia paliwa równomiernie na jego powierzchni. W przypadku podpałki w formie tabliczki wystarczy wyłamać kilka kostek, włożyć je między węgle i podpalić. Rozpałkę płynną powinniśmy z kolei równomiernie rozlać na powierzchni paliwa.

Rozpałki i brykiety do grilla

Materiały promocyjne partnera

Po podpaleniu grilla trzeba poczekać, aż rozpałka całkowicie się wypali i zniknie płomień, a na powierzchni węgla, brykietu lub drewna pojawi się szary popiół i żar. Jeśli nie mamy pod ręką podpałki, możemy wykorzystać suche gałązki lub pogniecione gazety. Warto też zaznaczyć, że grill trójnóg rozpalimy szybciej dzięki tzw. starterom lub kominom.

Najlepsze paleniska ogrodowe

Oczywiście pamiętajmy o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Grill powinien być rozpalany w miejscu do tego przeznaczonym, z dala od łatwopalnych materiałów, na płaskim i najlepiej twardym, stabilnym podłożu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!