Hodowla bydła szkodzi środowisku? Technologia ma to zmienić. Prof. Joanna Makulska mówi o umiejętnym zarządzaniu

Redakcja Strefy Agro
Opracowanie:
Nowoczesne technologie odciążają rolników, mogą być wykorzystywane nawet na pastwiskach.
Nowoczesne technologie odciążają rolników, mogą być wykorzystywane nawet na pastwiskach. pixabay.com/herbert2512
Polska badaczka uważa, że troska o środowisko naturalne i zrównoważenie produkcji rolnej, do którego dąży Unia Europejska, nie musi polegać na znacznej redukcji pogłowia bydła, tylko na umiejętnym zarządzaniu. Pomóc w chowie i hodowli krów i byków mają nowoczesne technologie.

Spis treści

Nowatorskie techniki w chowie i hodowli bydła

- Optymalizacji zarządzania chowem i hodowlą bydła sprzyja wykorzystanie nowatorskich technik inżynierskich, a także technologii teleinformatycznych pozwalających na pełną automatyzację monitoringu zwierząt oraz gromadzenia i przetwarzania wielkich zbiorów danych produkcyjnych, fizjologicznych i behawioralnych - tłumaczy prof. Joanna Makulska z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

W dyskusji o ochronie środowiska dużo miejsca poświęca się hodowli bydła i szerzej produkcji rolniczej. Ta Intensywna niesie ryzyko:

  • zanieczyszczenia gleb i wód wprowadzanymi do środowiska dużymi ilościami odchodów zwierzęcych oraz nawozów sztucznych i środków ochrony roślin stosowanych niewłaściwie w uprawie roślin paszowych,
  • emisji gazów cieplarnianych, za którą odpowiadają m.in. przeżuwacze,
  • zmniejszenia bioróżnorodności.

Branża mleczarska ma świadomość, że w ostatnich latach dużo się mówi o wpływie przeżuwaczy na powstawanie efektu cieplarnianego, pojawiają się nawet opinie o konieczności zmniejszenia populacji bydła, co wiązałoby się z koniecznością znacznego ograniczenia spożycia mięsa oraz mleka.

Jednocześnie prognozy ekspertów mówią o tym, że zapotrzebowanie na produkty mleczne i wołowinę będzie większe z powodu wzrostu liczby ludności na świecie oraz zmian preferencji pokarmowych w takich krajach jak Chiny czy Indie.

Polska Izba Mleka uważa, że wobec tego należy pogodzić wzrost produkcji żywności wysokiej jakości oraz zapewnienie odpowiedniej rentowności z ograniczeniem niekorzystnych efektów prowadzonej działalności.

Zrównoważone rolnictwo, czyli jakie?

- Rozwiązanie stanowi produkcja zrównoważona przyrodniczo, ekonomicznie i społecznie - mówi prof. Makulska. - Zrównoważone rolnictwo ma zapewnić produkcję żywności na wysokim poziomie, a jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ na środowisko.

Zauważa, że są różne możliwości, by zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia środowiska, np. zużycie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin można zmniejszyć poprzez ich precyzyjne zastosowanie.

- Zwyczajowo pod określone uprawy stosuje się odpowiednie nawożenie i zalecane środki ochrony roślin - mówi przedstawicielka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

- Wiadomo jednak, że nie na całym polu zasobność gleby w składniki pokarmowe jest taka sama, podobnie jak zagrożenie szkodnikami czy chorobami. Określenie zawartości składników pokarmowych w glebie oraz np. zagrożenia chwastami w poszczególnych miejscach i zastosowanie zwiększonych dawek nawozów czy środków ochrony roślin tylko tam, gdzie zachodzi taka potrzeba, jest korzystne dla środowiska, a także z punktu widzenia ekonomicznego, gdyż w ten sposób zmniejszamy również koszty produkcji.

Zauważa też, że obserwowany ostatnio trend do specjalizacji gospodarstw rolnych, m.in. podziału na produkcję roślinną i zwierzęcą nie okazał się dobrym rozwiązaniem.

Okazuje się, że w gospodarstwach zajmujących się tylko produkcją roślinną, pomimo stosowania zabiegów agrotechnicznych i zwiększania nawożenia, plony nie są zadowalające, pojawiają się problemy związane ze strukturą gleby. Rolnicy zauważają, że aby produkcja roślinna dawała oczekiwane rezultaty w postaci wysokich plonów, nie wystarczają tylko nawozy sztuczne, potrzebny jest również obornik, niezbędny dla zachowania odpowiedniej struktury gleby.

Efektywność ekonomiczna i wirtualne ogrodzenie

W zrównoważonej produkcji rolnej ważna jest odpowiednia efektywność ekonomiczna, ale też wysoka jakość produktu. Z lepszą jakością produktu łączy się z kolei zwykle wyższa opłacalność.

Jak podkreśla przedstawicielka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, w przypadku gospodarstw zajmujących się produkcją mleka na jakość produktu bardzo korzystnie wpływa wypas. Jednak nie zapewnia on potrzeb pokarmowych dla krów o bardzo wysokiej wydajności. Aby wykorzystać potencjał genetyczny tych zwierząt, należy podawać im dobrze zbilansowaną dawkę pokarmową.

Z drugiej strony ruń pastwiskowa, szczególnie jeśli jest bogata w zioła, wpływa bardzo korzystnie na zdrowotność zwierząt, a także na jakość biologiczną produktów - mleka czy wołowiny. Produkty uzyskane od zwierząt wypasanych mają większe wartości odżywcze i prozdrowotne. W prowadzeniu efektywnej gospodarki pastwiskowej pomocne mogą okazać się nowoczesne technologie automatycznego pomiaru wzrostu runi oraz systemów wspomagania decyzji dotyczących wykorzystania pastwisk i określenia wielkości ewentualnego dokarmiania zwierząt w budynkach.

- Przykładem sterowania wypasem jest "wirtualne ogrodzenie", które umożliwia kierowanie zwierząt na obszary pastwiska porośnięte roślinnością zidentyfikowaną dzięki teledetekcji, co pozwala zoptymalizować pobieranie paszy - mówi prof. Joanna Makulska.
- Po integracji z danymi meteorologicznymi, "wirtualny pasterz", skieruje zwierzęta do zagrody, jeśli będą spodziewane niekorzystne zjawiska pogodowe. Dzięki integracji danych gromadzonych przez system można zredukować stres zwierząt związany z ich przepędzaniem, a także wykryć zwierzęta chore i zranione.

Wypas pastwiskowy - jest także korzystny dla środowiska - wpływa na zachowanie jakości trwałych użytków zielonych, zapobiega wtórnej sukcesji, czyli zarastaniu, zakrzaczaniu terenów. Na terenach górzystych wypas sprzyja retencji wody, przeciwdziała spływaniu wód, powodziom. Jest to bardzo istotne w kontekście postępujących zmian klimatycznych.

Prof. Makulska zwraca również uwagę na to, że nowoczesne technologie odciążają rolników w ich pracy, pozwalają też zapewnić im odpowiedni odpoczynek - to także jeden z elementów zrównoważonej produkcji.

Źródło: informacja prasowa Polskiej Izby Mleka

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro