Nieprawidłowa klarowność płynu
Pod kątem oceny organoleptycznej zbadano 111 partii soków i nektarów, 119 partii napojów bezalkoholowych i 65 partii piwa. Jedna partia napoju bezalkoholowego została zakwestionowana ze względu na nieprawidłową klarowność.
Badania laboratoryjne spożywanych napojów
Do badań laboratoryjnych trafiło z kolei 151 partii soków i nektarów, 180 partii napojów bezalkoholowych i 160 partii piwa. Nieprawidłowości wykryto w 29 partiach. Najwięcej zastrzeżeń budziło piwo.
To też może Cię zainteresować
Nieprawidłowości w partiach napojów dotyczyły m.in.:
- zawyżonej zawartości glukozy, zaniżonej zawartości cukru w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości odżywczej – w przypadku soków,
- obecności niedeklarowanych dodatków (substancji słodzącej, substancji konserwującej) – w przypadku napojów bezalkoholowych,
- niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu – w przypadku piwa.
Jak oznaczone są napoje?
IJHARS skontrolowała oznakowanie w 1002 partiach – 362 partiach soków i nektarów, 335 partiach napojów bezalkoholowych, 305 partiach piwa. 229 partii budziło wątpliwości, najwięcej znów piwo.
W wykazie wątpliwości, wskazanych przez Inspekcję, są m.in.:
- stosowanie nieprawidłowych nazw (np. „sok” zamiast „nektar” lub „cydr” dla napoju bezalkoholowego),
- brak lub podanie w innym miejscu niż przy nazwie informacji szczegółowych dotyczących szczególnego przetwarzania jakiemu został poddany produkt (np. „tłoczony na zimno”, „pasteryzowany”),
- stosowanie określeń „świeże” lub „niefiltrowane” dla piwa poddanego pasteryzacji oraz określeń typu „naturalny” lub „domowa” dla produktów zawierających dodatki,
- podawanie informacji sugerujących szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy inne podobne wyroby posiadają takie same cechy (np. „bez dodatku cukru” czy „produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów” w przypadku soków),
- brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich składników zastosowanych do produkcji (np. słodu pszenicznego, laktozy, płatków owsianych),
- stosowanie niewłaściwych nazw składników wykorzystanych do produkcji (np. „kukurydza” zamiast „grys kukurydziany”),
- brak wskazania w lokalach gastronomicznych (w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników,
- bezpodstawne użycie terminu „ekologiczny”,
- brak procentowej zawartości soku gruszkowego występującego w nazwie środka spożywczego lub podanie procentowej zawartości soku z jabłek przy pomocy sformułowania „minimum 30 proc.” zamiast konkretnej zawartości tego składnika,
- stosowanie szaty graficznej, nazwy handlowej lub dodatkowych określeń sugerujących, że produkt został wytworzony w określonym mieście lub regionie, podczas gdy faktycznie został wyprodukowany w zupełnie innym miejscu (np. podanie w nazwie określenia „łódzkie” dla piwa wyprodukowanego w Raciborzu),
- brak oznakowania w języku polskim,
- podawanie informacji m.in. o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i zawartości netto niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
Źródło: IJHARS

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?