Ile drobiu i wieprzowiny jedzą Polacy. Przechowywanie, rozmrażanie i zamrażanie mięsa. Jaki kolor powinno mieć świeże mięso?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Źle rozmrożone i przechowywane mięso prowadzi do chorób i zatruć pokarmowych.
Źle rozmrożone i przechowywane mięso prowadzi do chorób i zatruć pokarmowych. pixabay.com/sherpa7
Polak zjada przeciętnie 5 kg mięsa miesięcznie. Podroby, steki i mielone są smacznymi, ale jednak wrażliwymi produktami, które wymagają odpowiedniego traktowania. Spożycie nieświeżego lub źle przygotowanego dania może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Jak zatem rozmrażać mięso? Kiedy staje się nieświeże? Czy trzeba je myć?

Według danych GUS, Polacy spożywają ponad 61 kg mięsa rocznie, z czego blisko 35 kg to mięsa czerwone a 18,5 kg to drób. W zestawieniu królują mieszkańcy Podlasia – tam miesięcznie spożywa się blisko 6,5 kg mięsa na głowę. Najmniej jada się na Mazowszu – 4,7 kg.

Źle rozmrożone i przechowywane mięso prowadzi do chorób i zatruć pokarmowych. Wśród bakterii chętnie gromadzących się na drobiu czy wołowinie są salmonella i gronkowiec. Na świeżość i smak produktu ma wpływ wiele czynników – opakowanie, temperatura przechowywania, obróbka, czas gotowania.

Kiedy mięso się psuje?

Pierwsze oznaki psucia się mięsa to zapach oraz śliski nalot. O świeżości pakowanych wyrobów informuje data ważności. Tu jednak także należy być ostrożnym – czasem po otwarciu opakowania okazuje się, że produkt budzi nasze wątpliwości.

Kolor mięsa – o czym świadczy?

Jednym z czynników świadczących o nieświeżości mięsa jest kolor. O starości w poszczególnych kategoriach świadczą następujące zmiany koloru:

  • w przypadku drobiu z kremowo-żółtego na szarawy,
  • w przypadku wieprzowiny z czerwonego na ciemnoróżowy,
  • w przypadku wołowiny i dzika z czerwonego na brązowy.

Jak rozmrażać mięso?

Wiele gospodyń rozmraża mięso w warunkach domowych, na kuchennym blacie lub w naczyniu. To błąd. Często brzegi mięsa puszczają lód, ale środek wciąż jest skamieniały. To powoduje namnażanie bakterii na częściach zdatnych do obróbki. Jakie sposoby wybrać?

To też może Cię zainteresować

Najlepiej rozmrozisz mięso w:

  • lodówce – proces trwa kilkanaście godzin, ale w zimnie bakterie nie rozwiną się,
  • zimnej wodzie – to szybka opcja, ale trzeba pamiętać o regularnej wymianie wody,
  • mikrofalówce – większość sprzętów ma opcję rozmrażania.

Najważniejsza zasada – mięsa nie zamrażamy ponownie i staramy się poddać obróbce od razu po rozmrożeniu.

Czy trzeba myć mięso?

Obalamy kolejny mit. Komu z Was nie zdarzyło się przemywać mięsa przed przygotowaniem? Okazuje się, że powoduje to więcej szkód. Woda nie zabija bakterii, tylko wysoka temperatura je eliminuje. Opłukiwanie sprawia, że przenosimy zarazki na zlew i produkty znajdujące się w pobliżu. Co zatem zrobić? Wystarczy osuszyć mięso ręcznikiem papierowym.

Obróbka mięsa

Warto pamiętać, aby mięso przygotować na osobnej desce i najlepiej specjalnym nożem tylko do produktów surowych. Dzięki temu unikniemy przeniesienia bakterii na inne artykuły spożywcze. Proces obróbki termicznej mięsa rozpoczyna się w wysokich temperaturach. Wtedy mówimy o daniu gotowym do spożycia.

Zamrażanie mięsa

Świeży produkt kupiony w sklepie czy od rolnika można zamrozić, co zwiększa jego trwałość. Najkrócej można trzymać mięso mielone – do trzech miesięcy, drób i wieprzowinę do pół roku, a najdłużej wołowinę i cielęcinę – nawet do roku.

O czym pamiętać? Na co zwrócić uwagę kupując i obrabiając mięso?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera