Ile kosztuje bób na starcie sezonu? Najczęściej kupisz w woreczku. Oto ceny strączków w czerwcu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Bób to jedna z ulubionych letnich przekąsek.
Bób to jedna z ulubionych letnich przekąsek. pixabay.com/niebieskibanan
Na sezonowe warzywa i owoce czekała większość z nas. Wraz z promieniami słońca wróciła ochota na soczyste truskawki, chrupiące rzodkiewki lub aromatyczne młode ziemniaki. Na liście potrzeb co roku pojawia się też bób. W postaci mrożonej można go kupić przez cały rok, świeży nie występuje tak długo. Strączki trafiły do sprzedaży, ale cena jeszcze nie satysfakcjonuje kupujących. Ile kosztuje kilogram bobu?

Spis treści

Dlaczego warto jeść bób? Jak go gotować?

Bób to doskonała przekąska, ale także baza sycącego dania. Zielone strączki, przypominające nieco nerki, dostarczają mnóstwo białka, błonnika, wapnia i kwasu foliowego. Większość spożywa go po obróbce cieplnej, zdarzają się jednak zwolennicy surowej wersji młodego warzywa. Co więcej, nieprzetworzony bób ma mieć więcej witamin i materiałów.

Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik, pisze Marta Siesicka-Osiak, Strona Zdrowia.

Przy gotowaniu wydziela specyficzny zapach, ale to nic w porównaniu z właściwościami odżywczymi, jakich może dostarczać. Najlepszy bób to ten nieprzegotowany. Aby wyciągnąć głębię smaku, należy gotować go w wodzie z solą i cukrem, można też wybrać wersję z masłem. Dla zabicia nieprzyjemnego aromatu niektórzy dodają do garnka sok z cytryny lub zioła.

Bób w sprzedaży. Ile kosztuje kilogram?

Pierwszy krajowy bób trafił do sprzedaży pod koniec maja, ciężko jednak mówić o dużej dostępności. Wytłumaczenie jest proste, to dopiero początek sezonu, boom na strączki przypadnie na drugą połowę czerwca i lipiec. Idąc za prawem popytu i podaży, obecnie cena jest wysoka. Dopiero szczyt sezonu obniży stawki za kilogram.

Za polski bób tuż przed długim weekendzie trzeba było zapłacić w hurcie od 19 do 22 zł/kg. Na straganach najczęściej sprzedaje się półkilogramowe woreczki, tu cena jeszcze zaskakuje, niektóre stoiska oferują je za 20-25 zł. Dopiero za kilka tygodni cena spadnie, rok temu pod koniec czerwca mała paczka kosztowała poniżej 10 zł.

Nieco taniej można upolować letni przysmak bezpośrednio od rolnika. Lokalni dostawcy oferują w sieci bób na zamówienie. Oto kilka ogłoszeń:

  • Świętokrzyskie. Witam, mam do sprzedania młody, świeży bób prosto z pola, cena 12 zł za 0,5 kg.

  • Małopolskie. Świeży bób tylko 15 zł/kg.

  • Dolnośląskie. Pyszny bób z polskiego gospodarstwa, 25 zł za 0,5 kg.

  • Wielkopolskie. Sprzedam bób z własnej uprawy. Rwany na bieżąco pod zamówienie, 15 zł za pół kilograma.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro