Inspekcja Jakości Handlowej przyjrzała się miodom i przetworom mięsnym

Oprac. AGW
Udostępnij:
Prawie 32% przebadanych miodów miało nieprawidłowe oznakowanie, a w przetworach mięsnych pojawiały się składniki, których producent nie deklarował na opakowaniu. Zawartość tłuszczu też zdarzała się inna.

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). W pierwszej grupie produktów skontrolowano 55 podmiotów, w drugiej - 125.

Kontrola miodu i stwierdzone nieprawidłowości

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 60 partii miodów. Z uwagi na Nietypowy smak i zapach oraz niewłaściwą barwę i konsystencję stwierdzono w 4 z 60 sprawdzonych partiach, co stanowi 6.7%. Jak podaje IJHARS, parametry fizykochemiczne skontrolowano w 60 partiach, z czego 5 zakwestionowano (8,3%).

Wskazano tu na zawyżoną zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżoną wartości liczby diastazowej i zawartości proliny.

"Zaniżona liczba diastazowa i zawyżona zawartość HMF mogą świadczyć o przegrzaniu miodu w trakcie konfekcjonowania bądź długotrwałym przechowywaniu go w nieodpowiednich warunkach. Zaniżona zawartość proliny może budzić wątpliwości odnośnie autentyczności miodu. Z kolei zawyżona przewodność właściwa może świadczyć o nieprawidłowej klasyfikacji miodu (miody nektarowe wykazują niższą przewodność właściwą niż miody spadziowe").

Kolejnym punktem kontroli była analiza pyłkowa, którą przeprowadzono w 39 partiach, z czego 13 zakwestionowano (33,3%). To sporo. Kontrolerzy stwierdzili brak przewagi pyłku przewodniego (na podstawie którego określa się nazwę miodu odmianowego), a także przypadki obecności pyłków wskazujących na inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.

Wątpliwości wzbudziło także oznakowanie miodów. Pod tym względem skontrolowano 85 partii produktu. W 27 stwierdzono

  • nieprawidłowości (31,8%). Dotyczyły one m.in.:
  • braku pełnej nazwy i rodzaju miodu;
  • wskazania niewłaściwej odmiany miodu;
  • braku informacji o pochodzeniu produktu lub podania jej niezgodnie z prawdą;
  • zamieszczenia niedozwolonych informacji (np. „samo zdrowie, bez środków konserwujących, bez cholesterolu”, „naturalny”);
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Kiełbaski z grilla nieprawidłowo oznakowane

Przyjrzyjmy się wynikom kontroli, jaką Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w przetworach mięsnych, głownie kiełbasach na grilla. Rozpoczęto od sprawdzenia cech organoleptycznych 213 partii. "Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano 5 partii (2,3%)".

IJHARS: Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 209 partiach, z czego 63 zakwestionowano (30,1%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. obecności niedeklarowanych składników, niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości tłuszczu) oraz danych w tabelach wartości odżywczej.

Aż 37,5% produktów mięsnych, głównie kiełbas miało nieprawidłowe oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 248 partii, z czego w 93 stwierdzono nieprawidłowości. Dotyczyły m.in.:

  • użycia nazw typu „swojska”, „domowa”, „staropolska”, „smak tradycji od pokoleń” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
  • nieprecyzyjnego oznaczenia wyrobu gotowego (np. brak sposobu obróbki termicznej i stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego);
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym;
  • niewłaściwego nazewnictwa użytych składników (np. podano „II wołowa” zamiast „mięso wołowe”);
  • niewłaściwego podania informacji o alergenach (np. wymienienie ich jedynie poza wykazem składników);
  • braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i wartości odżywczej;
  • braku warunków przechowywania po otwarciu opakowania;
  • nieczytelnego oznakowania (np. zbyt mały rozmiar czcionki, rozmazany tusz).

Źródło: IJHARS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Metabo

Metabo Power Maxx BS Quick (600156500)

615,00 zł284,99 zł-54%
miejsce #3

Stanley

Stanley FMC627D2-QW

896,79 zł592,60 zł-34%
miejsce #4

Makita

Makita Dhp485Rfj

1 273,02 zł970,00 zł-24%
miejsce #5

Stanley

Stanley FMC625D2

463,00 zł
miejsce #6

Einhell

Einhell 4513914

209,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Susza trawi Europę

Materiał oryginalny: Inspekcja Jakości Handlowej przyjrzała się miodom i przetworom mięsnym - Gazeta Pomorska

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
sernik

KONTROLOWAĆ!!!! Niech jedzenie nieco zdrożeje ale wyjdzie to nam na zdrowie - ja nie chcę jeść chemii, trocin i innych podróbek. A potem człowiek wydaje na lekarzy i kolejne pseudo-lekarstwa. KARAĆ!!! Niech producenci pseudożywności wyginą. Nie będę ich żałować.

G
Gość

jeszcze jakby podali skąd wzięli próbki do badania to okazało by się że 70% tego syfu znaleźli w marketach i dyskontach...

Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie