Jabłka i pomidory? A może gruszki i ogórki? Polacy kochają zdrowe przekąski. Zobacz najpopularniejsze owoce i warzywa marca

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad. Jakie królują w naszej kuchni?
Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad. Jakie królują w naszej kuchni? pixabay.com
Udostępnij:
Choć dopiero na wiosnę spodziewamy się zwiększenia zainteresowania świeżymi nowalijkami prosto z targu, nie oznacza to, że poza sezonem Polacy odstawiają zdrową żywność. Wręcz przeciwnie, warzywa i owoce goszczą na talerzach przez cały rok. Według badań Kantar na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, najpopularniejsze w marcu były m.in. pomidory, cebula, papryka, jabłka, gruszki i borówki. Zobacz, po co jeszcze chętnie sięgali konsumenci!

Analogicznie do marca 2020 roku, widać wzrost zainteresowania owocami leśnymi wśród owoców oraz papryką wśród warzyw. W tym roku Polacy najchętniej wybierali klasykę.

Jakie owoce wybierali Polacy w marcu 2022?

Najpopularniejszymi owocami w marcu 2022 roku były jabłka, w połowie miesiąca aż 9 na 10 Polaków zadeklarowało ich spożycie. 12 proc. badanych jadło je codziennie, zaś 20 proc. 4-5 razy w tygodniu. Niewiele mniej chętnych stawia na gruszki, 45 proc. badanych uznało je za lubiane owoce. Podium domknęły borówki, które na początku marca jadła ponad ¼ konsumentów.

Badania Kantar odnotowały, że w marcu wzrosło spożycie malin z 22 proc. do 25 proc. oraz truskawek z 24 proc. do 26 proc. Progres widać też w sektorze aronii i jej przetworów.

Jakie warzywa wybierali Polacy w marcu 2022?

Najpopularniejszym warzywem w marcu można tytułować pomidora, aż 89 proc. Polaków zadeklarowało jego spożycie. Wiceliderem jest cebula, którą zjadło aż 88 proc. badanych, ostatnie miejsce przypadło ogórkowi – 83 procent.

W stosunku do lutego 2022 widać wzrost zainteresowania brokułami, burakami ćwikłowymi, papryką, pieczarkami i kalafiorem. Polacy nieco mniej zjedli za to marchwi i kapusty.

Warzywa i owoce na obiad czy na kolację?

Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad – 90 proc. z nas wybrało tę opcję. Znaczna większość potwierdziła, że zdrowe dodatki lądują też na naszych talerzach w porze śniadania i kolacji. Najmniej wybiera je w czasie podwieczorku (jedynie 37 proc. badanych).

Poziom spożycia warzyw i owoców. Czy jemy ich wystarczająco dużo?

Niestety, Polacy mają co poprawiać w kwestii żywienia. Jedynie 17 proc. odżywiało się w marcu zgodnie z zaleceniami dietetyków. Badania pokazują, że 55 proc. z nas ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. Kluczowy dla pomiarów wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w marcu wartość 44,8 punktów, czyli był na niskim poziomie, ale mimo wszystko wyższym niż w okresie przedpandemicznym.

- W porównaniu do wyników uzyskanych w badaniach 2 lata temu, widać wyraźny wzrost. Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt, ale dużo z tego wzrostu zostało. Najwyższą wartością wskaźnika i zbliżoną do poziomu zadowalającego, jeśli chodzi o ilość warzyw i owoców, osiągają mieszkańcy miast powyżej 500 tys., kobiety i osoby z wyższym wykształceniem - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzający Public Division, Kantar Polska.

Źródło: inf. prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie