Jabłka i pomidory? A może gruszki i ogórki? Polacy kochają zdrowe przekąski. Zobacz najpopularniejsze owoce i warzywa marca

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad. Jakie królują w naszej kuchni?
Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad. Jakie królują w naszej kuchni? pixabay.com
Choć dopiero na wiosnę spodziewamy się zwiększenia zainteresowania świeżymi nowalijkami prosto z targu, nie oznacza to, że poza sezonem Polacy odstawiają zdrową żywność. Wręcz przeciwnie, warzywa i owoce goszczą na talerzach przez cały rok. Według badań Kantar na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, najpopularniejsze w marcu były m.in. pomidory, cebula, papryka, jabłka, gruszki i borówki. Zobacz, po co jeszcze chętnie sięgali konsumenci!

Analogicznie do marca 2020 roku, widać wzrost zainteresowania owocami leśnymi wśród owoców oraz papryką wśród warzyw. W tym roku Polacy najchętniej wybierali klasykę.

Jakie owoce wybierali Polacy w marcu 2022?

Najpopularniejszymi owocami w marcu 2022 roku były jabłka, w połowie miesiąca aż 9 na 10 Polaków zadeklarowało ich spożycie. 12 proc. badanych jadło je codziennie, zaś 20 proc. 4-5 razy w tygodniu. Niewiele mniej chętnych stawia na gruszki, 45 proc. badanych uznało je za lubiane owoce. Podium domknęły borówki, które na początku marca jadła ponad ¼ konsumentów.

Badania Kantar odnotowały, że w marcu wzrosło spożycie malin z 22 proc. do 25 proc. oraz truskawek z 24 proc. do 26 proc. Progres widać też w sektorze aronii i jej przetworów.

Jakie warzywa wybierali Polacy w marcu 2022?

Najpopularniejszym warzywem w marcu można tytułować pomidora, aż 89 proc. Polaków zadeklarowało jego spożycie. Wiceliderem jest cebula, którą zjadło aż 88 proc. badanych, ostatnie miejsce przypadło ogórkowi – 83 procent.

W stosunku do lutego 2022 widać wzrost zainteresowania brokułami, burakami ćwikłowymi, papryką, pieczarkami i kalafiorem. Polacy nieco mniej zjedli za to marchwi i kapusty.

Warzywa i owoce na obiad czy na kolację?

Według raportu najchętniej zjadamy warzywa i owoce na obiad – 90 proc. z nas wybrało tę opcję. Znaczna większość potwierdziła, że zdrowe dodatki lądują też na naszych talerzach w porze śniadania i kolacji. Najmniej wybiera je w czasie podwieczorku (jedynie 37 proc. badanych).

Poziom spożycia warzyw i owoców. Czy jemy ich wystarczająco dużo?

Niestety, Polacy mają co poprawiać w kwestii żywienia. Jedynie 17 proc. odżywiało się w marcu zgodnie z zaleceniami dietetyków. Badania pokazują, że 55 proc. z nas ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. Kluczowy dla pomiarów wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w marcu wartość 44,8 punktów, czyli był na niskim poziomie, ale mimo wszystko wyższym niż w okresie przedpandemicznym.

- W porównaniu do wyników uzyskanych w badaniach 2 lata temu, widać wyraźny wzrost. Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt, ale dużo z tego wzrostu zostało. Najwyższą wartością wskaźnika i zbliżoną do poziomu zadowalającego, jeśli chodzi o ilość warzyw i owoców, osiągają mieszkańcy miast powyżej 500 tys., kobiety i osoby z wyższym wykształceniem - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzający Public Division, Kantar Polska.

Źródło: inf. prasowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera