Jabłka, truskawki, pomidory i ziemniaki. Te warzywa i owoce Polacy najchętniej spożywali w 2021 roku

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jakie warzywa i owoce Polacy wybierali w 2021 roku?
Jakie warzywa i owoce Polacy wybierali w 2021 roku? Grzegorz Olkowski/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Okazuje się, że zwiększa się świadomość konsumentów co do zdrowego odżywania. Pomidory? Ogórki? Jabłka? A może czereśnie? Po co najchętniej sięgali Polacy? Firma Kantar, na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadziła badania podsumowujące spożycie warzyw i owoców w 2021 roku.

- W 2021 roku ponad połowa Polaków zadeklarowała, że sięgnęła po niektóre gatunki częściej niż w latach poprzednich. Niestety jemy wciąż zbyt mało owoców i warzyw. Warto podkreślić, że dużo się w tym obszarze zmienia na lepsze. Smak stał się w pandemii kluczową korzyścią konsumencką z jedzenia owoców i warzyw. Warto zaznaczyć, nie odbywa się to kosztem percepcji zdrowotnych, wręcz przeciwnie, one cały czas rosną. Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i zdrowym odżywianiu - stwierdziła Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar.

Które owoce Polacy spożywają najchętniej?

Z danych wynika, że Polacy najchętniej wybierają jabłka i truskawki. Co najmniej 90 proc. zadeklarowało też, że w sezonie spróbowało czereśni, gruszek i malin.

49 proc. z nas co najmniej raz w tygodniu zjadło śliwki, 34 proc. borówki, zaś 30 proc. wiśnie. Popularnością cieszyły się też czerwone i czarne borówki oraz aronia.

To też może Cię zainteresować

Jakie warzywa lubią Polacy?

Jeśli chodzi o sektor warzyw, tu królują pomidory i ziemniaki. Przynajmniej raz w tygodniu spożyło je kolejno 90 proc. i 91 proc. respondentów. Co setny badany przyznał, że tych rodzajów nie jadł wcale.

W sezonie, aż 97 proc. raz w miesiącu zjadło ogórki, cebulę, marchew i sałatę. Z kolei minimum raz w tygodniu spożyło je odpowiednio 83 proc., 80 proc., 77 proc. i 71 procent. Wśród warzyw, które wymieniali Polacy są też kapusta, kalafior, brokuł, cukinia oraz dynia.

- Połowa Polaków uważa, że spożywa warzywa i owoce w wystarczającej ilości, podświadomi zatem ignoruje argumenty za jej zwiększeniem. Badania podsumowujące 2021 rok są jednak optymistyczne. Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia - przyznał Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: Kantar, INSPIRE smarter branding, KZGPOiW, Core Team

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wildlife Photographer Of The Year 2022

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie