Jabłka, truskawki, pomidory i ziemniaki. Te warzywa i owoce Polacy najchętniej spożywali w 2021 roku

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jakie warzywa i owoce Polacy wybierali w 2021 roku?
Jakie warzywa i owoce Polacy wybierali w 2021 roku? Grzegorz Olkowski/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Okazuje się, że zwiększa się świadomość konsumentów co do zdrowego odżywania. Pomidory? Ogórki? Jabłka? A może czereśnie? Po co najchętniej sięgali Polacy? Firma Kantar, na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadziła badania podsumowujące spożycie warzyw i owoców w 2021 roku.

- W 2021 roku ponad połowa Polaków zadeklarowała, że sięgnęła po niektóre gatunki częściej niż w latach poprzednich. Niestety jemy wciąż zbyt mało owoców i warzyw. Warto podkreślić, że dużo się w tym obszarze zmienia na lepsze. Smak stał się w pandemii kluczową korzyścią konsumencką z jedzenia owoców i warzyw. Warto zaznaczyć, nie odbywa się to kosztem percepcji zdrowotnych, wręcz przeciwnie, one cały czas rosną. Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i zdrowym odżywianiu - stwierdziła Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar.

Które owoce Polacy spożywają najchętniej?

Z danych wynika, że Polacy najchętniej wybierają jabłka i truskawki. Co najmniej 90 proc. zadeklarowało też, że w sezonie spróbowało czereśni, gruszek i malin.

49 proc. z nas co najmniej raz w tygodniu zjadło śliwki, 34 proc. borówki, zaś 30 proc. wiśnie. Popularnością cieszyły się też czerwone i czarne borówki oraz aronia.

To też może Cię zainteresować

Jakie warzywa lubią Polacy?

Jeśli chodzi o sektor warzyw, tu królują pomidory i ziemniaki. Przynajmniej raz w tygodniu spożyło je kolejno 90 proc. i 91 proc. respondentów. Co setny badany przyznał, że tych rodzajów nie jadł wcale.

W sezonie, aż 97 proc. raz w miesiącu zjadło ogórki, cebulę, marchew i sałatę. Z kolei minimum raz w tygodniu spożyło je odpowiednio 83 proc., 80 proc., 77 proc. i 71 procent. Wśród warzyw, które wymieniali Polacy są też kapusta, kalafior, brokuł, cukinia oraz dynia.

- Połowa Polaków uważa, że spożywa warzywa i owoce w wystarczającej ilości, podświadomi zatem ignoruje argumenty za jej zwiększeniem. Badania podsumowujące 2021 rok są jednak optymistyczne. Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia - przyznał Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: Kantar, INSPIRE smarter branding, KZGPOiW, Core Team

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie