Urodzaj jagód w Beskidach. Co można z nimi robić? Czego nie wolno? Na co uważać?
Jagody zbieramy tylko ręcznie
Jagodowe krzewy są bardzo wrażliwe. Nie należy ich niszczyć korzystając z maszynek do zbierania. Zbieracze nastawieni na zysk, którzy używają maszynek, często naruszają stan krzewów. Jeżeli na takim procederze złapie nas leśnik, grozi nam mandat, konfiskata „kombajnu”, a nawet sprawa w sądzie.
Jagody są przepyszne
Jagody to jedne z tych owoców sezonowych, które można wykorzystać niemal do wszystkiego. Oprócz jagodzianek możemy użyć je do producji soków, dżemów i ciast. Są również surowcem wykorzystywanym przy produkcji nalewek, likierów oraz sosów. Także suszone jagody są cenione, zwłaszcza w celach medycznych.
Jagody to samo zdrowie
Jagody doskonale działają na wzrok. Bogactwo witaminy A wspierają oczy, zapobiegają pogłębianiu wady wzroku. Jagody są wykorzystywane w walce z pasożytami oraz przeciwbiegunkowo.