Jajko da się zastąpić! Lista zamienników, które warto znać. Większość produktów masz w kuchni

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wiele przepisów może obyć się bez jajka.
Wiele przepisów może obyć się bez jajka. pixabay.com/akirEVarga
Jajko to produkt, bez którego mało kto wyobraża sobie funkcjonowanie w kuchni. Wydaje się być czymś oczywistym i pewnym w naszej lodówce. Można z niego zrobić pełnowartościowe danie lub użyć jako składnika do wyrobu ciast, omletów, panierek lub sosu. Czy da się żyć bez jajka? Okazuje się, że tak. Co więcej, można je zastąpić! Oto lista zamienników.

Spis treści

Choć jajko, podobnie jak chleb czy masło, wydaje się być produktem codziennego spożycia, ma ono swoje substytuty. Wszystko zależy od tego, jaką rolę ma pełnić. Potrawy typowo jajecznej, np. jajka na miękko, jajka sadzonego lub majonezu, nie da się zrobić bez głównej bazy w postaci jaja. Jeśli jednak jajko jest składnikiem wiążącym lub spulchniającym, lista zamienników okazuje się być dość długa. Wiele substancji mamy w kuchni, z powodzeniem możemy użyć ich do pieczenia ciast lub przygotowania sosów.

Czym zastąpić jajko? Te produkty masz w domu

Od lat sprawdzonym sposobem na omlet lub panierkę bez jajka jest użycie mąki. Nie byle jakiej, bo kukurydzianej. 1 łyżka połączona z 3 łyżkami wody i dodatkiem kurkumy świetnie zastąpi podstawowy produkt. Co więcej, jej smakiem mogą cieszyć się wszyscy, niezależnie, czy są weganami, wegetarianami czy mięsożercami.

Składnikiem, który połączy ciasto na wypieki, może być siemię lniane. Wymieszane z wodą zastąpi jajko, podobnie jak mieszanka płatków owsianych i wody. Doświadczone kucharki polecają także purée z banana, nie tylko zagęści całość, ale nada słodkiego posmaku.

Całe jajko da się zastąpić. Co z białkiem lub żółtkiem?

Niektóre przepisy, szczególnie cukiernicze, wymagają użycia samych białek lub żółtek. Z białek powstaje m.in. piana na bezy. Co jeśli nie mamy pod ręką tego kurzego? Doskonałym zamiennikiem jest aquafaba. Pod tą nazwą kryję się woda z ciecierzycy. Można ją uzyskać po gotowaniu lub odsączając warzywo z puszki. Na jedno jajko przypadają 3 łyżki cieczy. Po ubiciu płynu wychodzi idealna piana. W przypadku żółtka warto szukać produktu o podobnej konsystencji. Do ciast nada się jogurt, śmietana lub zamienniki, które używane są zamiast całego jajka, m.in. wspomniane wyżej purée.

Tofucznica – alternatywa dla klasycznej jajecznicy

Wiadomo, smaku wiejskiej jajecznicy nic nie zastąpi, ale gdy pod ręką brak kurzych jaj, można sięgnąć po wegański przysmak – tofu. Podobnie jak przy klasyku do środka można dodać różne dodatki, np. szczypiorek, pomidora lub ulubione zioła. Jak przyrządzić sycące śniadanie? Sojowy ser wystarczy pokruszyć, podsmażyć, dodać wodę i poczekać na odparowanie.

Wśród zamienników jajka można znaleźć także:

  • olej,
  • purée ziemniaczane,
  • purée dyniowe lub śliwkowe,
  • jogurt sojowy,
  • masło orzechowe.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera