Spis treści
Zapasy to dobra rzecz, jeśli pamiętamy o czasie, w jakim trzeba je zużyć, a w przypadku żywności - spożyć lub przetworzyć.
Pomidory i papryka należą do warzyw ciepłolubnych, dlatego trzeba je zebrać przed przymrozkami. Dłużej mogą poczekać warzywa korzeniowe. Wrażliwości na niskie temperatury oraz intensywność oddychania różnicują poszczególne gatunki warzyw, a tym samym ich możliwości przechowalnicze. Ze względu na trwałość warzywa dzieli się na 3 grupy.
Warzywa trwałe: Warzywa trwałe – przechowywane przez okres 3-12 miesięcy
Warzywa te, charakteryzują się wyższą zawartością suchej masy, wytrzymałością na niskie temperatury oraz większą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i małą intensywnością oddychania, wyjaśniają specjaliści z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w opracowaniu Innowacyjne metody przechowywania. Do trwałych warzyw należą te, których część jadalną stanowią: korzenie, zgrubienia, główki, cebule.
Polecamy też: Jak przechowywać marchew, buraki i inne warzywa korzeniowe? Piwnica to nie jedyne miejsce, w którym mogą zachować świeżość
Warzywa trwałe - zalicza się do nich:
- Brukiew
- Burak ćwikłowy
- Cebula
- Chrzan
- Czosnek
- Cykoria - korzenie
- Kapusta głowiasta
- Marchew
- Pasternak
- Pietruszka
- Por
- Salsefia
- Seler korzeniowy
- Skorzonera
- Szalotka
Warzywa średniotrwałe - przechowywane przez okres 2-24 tygodni
W tej grupie są warzywa, których częścią jadalną są owoce (pomidor, papryka) lub kwiatostan (kalafior) i liście (kapusta pekińska). Intensywniej oddychają i mają większą wrażliwość na niskie temperatury. Długość okresu ich przechowywania jest uzależniona od tempa pozbiorczego dojrzewania i starzenia się.
Warzywa średniotrwałe to:
- Arbuz
- Brokuł
- Cebula siedmiolatka
- Cukinia
- Dynia
- Fenkuł
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapusta brukselska
- Kapusta pekińska
- Melon
- Miechunka
- Oberżyna
- Papryka
- Pomidor (owoce zielone)
- Rzepa
- Rzodkiew
- Seler naciowy
Warzywa nietrwałe – których okres przechowywania nie przekracza 28 dni
D najmniej trwałych warzywa zaliczamy gatunki, których część jadalną stanowią liście (jarmuż) lub owoce (ogórek). Duża zawartość wody i najwyższa intensywność oddychania sprawia, że wymagają dużej wilgotności podczas przechowywania. Ich przechowywanie zależy przede wszystkim od warunków otoczenia, niektóre warzywa są wrażliwe na niskie temperatury (fasolka szparagowa).
Warzywa nietrwałe to:
- Bób zielony
- Endywia
- Fasola szparagowa
- Groch zielony
- Jarmuż
- Karczoch
- Kukurydza cukrowa
- Ogórek
- Pieczarka
- Pomidor (dojrzały)
- Rzodkiewka
- Sałata
- Szczaw zwyczajny
- Szparag
- Szpinak
- Rabarbar
- Natki warzyw
- Warzywa pęczkowe
- Zioła (świeże)
Źródło: Centrum Doradztwa Rolniczego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dorota Gardias rozebrała się do naga przed obiektywem. Wygląda jak bogini! [zdjęcia]
- Jesteśmy na Google News. Śledź Portal i.pl codziennie. Zaobserwuj nas!
- Popularna aktorka odsłania kulisy romansu z żonatym mężczyzną. Odważne wyznanie
- Znana dziennikarka nie wytrzymała. "Tym razem sprawę oddaję prawnikowi"
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót