Jak długo piec pierniki? Wypróbuj ekspresowy przepis na pierniczki, które od razu będą miękkie

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników w galerii --->
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników w galerii --->pixabay.com
Przepis na pierniczki świąteczne miękkie zaraz po upieczeniu sprawdzi się z dużym wyprzedzeniem, jak i wtedy, gdy do świąt Bożego Narodzenia pozostaje tylko kilka dni. Jest prosty sposób na wilgotne pierniki. Wystarczy, że wśród składników na ciasto znajdzie się jeden szczególny produkt. Jak długo piec pierniki? Zdziwisz się jak krótko! Pierniki są najbardziej charakterystycznymi ciastkami, które przygotowujemy w okresie Bożego Narodzenia. U Ciebie też nie może ich zabraknąć.

Spis treści

Co ważne, ten przepis na pierniki nie wymaga pieczenia ich na kilka tygodni wcześniej, choć oczywiście możesz to zrobić. Cenne jest to, że podaną niżej recepturę z powodzeniem zrealizujesz nawet w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Prosty przepis na pierniczki świąteczne. Co zrobić, by były miękkie?

Wypróbuj przepis na pierniki świąteczne z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziesz na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek, ale reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie i wilgotne pierniki na święta? Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, czyli takiej do piernika
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Jak zrobić pierniki świąteczne krok po kroku i jak długo piec?

  1. Po pierwsze, połącz ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Następnie odstaw na bok.
  2. Po drugie, rozpuść 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestaw do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodaj drożdże - 1/4 kostki, potem mieszaj.
  3. Czas połączyć sypkie składniki z tym, co rozpuściliśmy. Wlej roztwór do mąki, dodaj jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki, ewentualnie gotowego aromatu. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmij je i zagnieć, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubisz. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możesz odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
  5. Pierniczki wyłóż na pergamin i posmaruj rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Na koniec piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

Nie martw się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.

Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników pixabay.com

Jak dekorować świąteczne pierniki?

Cały urok pierniczków tkwi w ich dekoracji. Dzieci uwielbiają takie zajęcia, nie mniej frajdy mają dorośli. Instagram jest pełen pomysłów i podpowiedzi, jak można dekorować pierniczki świąteczne. Sami zobaczcie zdjęcia w galerii:

Trochę historii. Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Sonda przed meczem Polska-Francja

Mundial 2022. Sonda przed meczem Polska-Francja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro