Jak naturalnie zabarwić ubranie? Owoce i warzywa odmienią stare ubrania i dodadzą ciekawych i naturalnych kolorów naszej garderobie

Justyna Madan
Farbowanie ubrań za pomocą resztek żywności nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Może być frajdą i na pewno odmieni wygląd naszej garderoby
Farbowanie ubrań za pomocą resztek żywności nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu. Może być frajdą i na pewno odmieni wygląd naszej garderoby unsplash.com
Farbowanie tkanin to nie jest skomplikowana sprawa. Warto też pamiętać o tym, że fabryki odzieży na całym świecie odprowadzają do ścieków wodnych tony szkodliwych barwników tekstylnych. Są jednak domowe sposoby na farbowanie, dzięki czemu zrobimy coś dobrego dla środowiska, a przy okazji wykorzystamy resztki jedzenia. Sprawdź, na jaki kolor farbują skórki cebuli, pestki awokado czy czarna fasola.

Owoce i warzywa są doskonałym źródłem naturalnych barwników, ponieważ zawierają flawonoidy, kwas garbnikowy i elagotaninę – wszystkie sklasyfikowane jako polifenole – które tworzą ich bogate kolory i mogą plamić ubrania. Eksperymentowanie z naturalnymi barwnikami w domu jest łatwe, praktycznie bezpłatne i niezwykle satysfakcjonujące.

Farbowanie tkanin za pomocą resztek żywności

Naturalne włókna roślinne i zwierzęce, takie jak bawełna, len, jedwab i wełna, lepiej utrzymują kolor z roślin niż materiały syntetyczne. Tkaniny, które dobrze wchłaniają wodę, prawdopodobnie również dobrze wchłaniają farbę.

Pamiętaj, aby zawsze wybierać do farbowania czyste tkaniny zamiast mieszanek, ponieważ różne włókna zawarte w mieszankach mogą farbować w różnym tempie, co może sprawić, że ubranie może mieć różne odcienie danego koloru. Pokarmy bogate w garbniki najlepiej nadają się do naturalnego barwienia. Większość daje jasne odcienie, ale kolor staje się silniejszy, im dłużej tkanina pozostaje zanurzona w kąpieli.

Resztki jedzenia, farbują na takie kolory:

  • Różowy – awokado (pestki dają głębszy efekt niż skórka);
  • Czerwony/różowy – buraki, maliny, truskawki;
  • Fioletowy – czerwona kapusta, jeżyny, granat (pestki);
  • Żółty – skórka granatu, żółta łuska cebuli;
  • Zielony – szpinak, listki mięty;
  • Niebieski – czarna fasola, jagody;
  • Brązowy – kawa, herbata.

Do farbowania potrzebne są: duży garnek z pokrywką, drewniana łyżka, filtr, plastikowe wiaderko, gumowe rękawice, niebarwiona tkanina, resztki jedzenia, 2 łyżki sody kalcynowanej, 2 łyżki mydła o neutralnym pH, 2 szklanki octu, woda.

Jak farbować tkaniny za pomocą żywności?

Metoda 1 – Najłatwiejsza i najszybsza technika polega na gotowaniu resztek jedzenia, odcedzeniu płynu, a następnie namoczeniu tkaniny w kąpieli barwiącej. W garnku zagotowujemy 8 szklanek wody, następnie rozpuszczamy 2 łyżki sody i mydła, zanurzamy tkaninę za pomocą łyżki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny. Odcedzamy, płuczemy tkaninę i odkładamy na bok.

Kąpiel barwiąca. Do garnka wrzucamy 4 szklanki resztek jedzenia (w zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać) i 8 szklanek wody. Gotujemy przez godzinę. Resztki pozostawiamy na noc, powinny być po tym czasie bezbarwne, wtedy odcedzamy płyn.

W wiadrze mieszamy 2 szklanki octu i 8 szklanek letniej wody, wrzucamy tkaninę, którą wcześniej gotowaliśmy w sodzie i mydle, zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie osuszamy, płuczemy i zanurzamy ją w kąpieli barwiącej (w temperaturze pokojowej) za pomocą łyżki. Zostawiamy na minimum godzinę, może to być cały dzień, uzyskamy wówczas bogatszy kolor. Ponownie płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy do wyschnięcia. Nie susz na słońcu, a przed założeniem wypierz ubranie w mydle o neutralnym pH.

Metoda 2 – w tym przypadku będą potrzebne gumki lub sznurek. Moczymy tkaninę w occie jak w poprzednim przypadku. Ubranie skręcamy lub zgniatamy, tak aby kolor rozłożył się nierównomiernie, mogą w tym pomóc gumki i sznurek. Zanurzamy tkaninę w kąpieli barwiącej, spłukujemy ją, usuwamy gumki i ponownie farbujemy w nowej kąpieli barwiącej, dlatego dobrze jest wcześniej przygotować jej więcej. Następnie suszymy tkaninę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro