Jak powstaje jajko? Co decyduje o jego jakości? Warto wiedzieć nie tylko na Wielkanoc

Oprac. AGW
Kury hodowane w Polsce w ciągu roku znoszą aż ok. 10 mld jaj. Nasza krajowa nioska dostarcza nawet do 250 jaj rocznie. Regionami, które zapewniają ponad połowę całej krajowej produkcji są Mazowsze i Wielkopolska. Jak powstaje jajko i ile godzin potrzeba na poszczególne etapy?

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy - tłumaczy Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus. - Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego.

Dieta to jednak nie wszystko. Bardzo ważne są także warunki, w jakich żyje kura. - Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne – komentuje Michalski.

- Bardzo cieszy nas, że coraz większa świadomość polskich konsumentów przyczyniła się do wprowadzenie do sklepów i hipermarketów jajek ekologicznych. 14 lat temu zaczęliśmy kampanię mówiącą o oznakowaniu jajek i dobrostanie kur niosek. Teraz w wielu miejscach możemy już kupić „zerówki” i „jedynki”. Na świecie z jajek „trójek”, z chowu klatkowego, rezygnują także restauracje i kawiarnie. W Polsce ten trend dopiero zaczyna się” – mówi Jacek Bożek z Klubu Gaja.

Zobacz też: Numery na JAJKACH - co oznaczają? Które są najlepsze i jak hoduje się kury, które je znoszą? Sprawdzamy!

Jajko jajku nierówne. Różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. - Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania – wyjaśnia Michał Szafryna z De Heus.

Jak powstaje jajko?

Klub Gaja: Polska jest jednym z czołowych producentów jaj w Europie. Dane Komisji Europejskiej za 2016 r. potwierdzają, że zajmujemy trzecie miejsce, po Wielkiej Brytanii i Francji. Produkujemy około 10 miliardów jaj rocznie.

wideo: x-news/Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jak powstaje jajko? Co decyduje o jego jakości? Warto wiedzieć nie tylko na Wielkanoc - Gazeta Pomorska