Spis treści
Te elementy ryby zdradzą, czy karp jest świeży
Świeże, ale już nieżywe karpie będzie można kupić w marketach, na straganach czy bezpośrednio w gospodarstwach rybackich. Zanim zapakujemy rybę i zapłacimy na karpia, warto przeprowadzić test jego świeżości.
- Pierwszy sygnał to oczy karpia. Błyszczące i wypukłe są dowodem na świeżość ryby. Te zamglone świadczą o tym, że leży już dłuższy czas.
- Świeża ryba jest gładka, błyszcząca, strzeż się tej z odbarwieniami. Nie powinien mieć uszkodzeń.
- Sprężystość mięsa ryby. Naciśnij lekko karpia (przez foliową rękawiczkę lub woreczek) za skrzelami. Jeśli wróci do naturalnego kształtu, to dowód na jego sprężystość, a tym samym świeżość. Wklęsły ślad po palcu na ogół nie świadczy dobrze.
- Przyjrzyj się skrzelom, które powinny być czerwone, widać to po ich odchyleniu.
Jak przenieść żywego karpia do domu?
Weterynarze zalecają, by czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy. Jeśli zdecydujemy się na zakupy żywej ryby, to powinniśmy uwzględniać zalecenia GLW, który wskazuje, że opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb powinno zawierać wodę
(...) podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
Metoda uśmiercania karpia zalecana przez Głównego Lekarza Weterynarii
Wciąż można kupić żywe karpie i przed świętami Bożego Narodzenia trzymać je w wannie, jak bywało to za PRL-u. Główny Lekarz Weterynarii zaleca jednak, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po ich uśmierceniu. Inspektorat weterynarii co roku przypomina, jakie są zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
Uśmiercenie powinno odbyć się w przypadku karpi przez uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Nie wolno uśmiercać zwierząt kręgowych, w tym ryb, w obecności dzieci, dlatego miejsce powinno być wydzielone w punkcie sprzedaży np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii, informacje własne
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?