Jak rozpoznać polskie truskawki? Sprawdź, jak odróżnić je od tych importowanych, by cieszyć się smakiem i korzystać z cennych właściwości

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polski truskawki mają czerwony kolor i stożkowaty kształt, ale to nie jedyne cechy, które pomagają je rozpoznać
Polski truskawki mają czerwony kolor i stożkowaty kształt, ale to nie jedyne cechy, które pomagają je rozpoznać dmpalino/123RF
Udostępnij:
Polskie truskawki są najsmaczniejsze i najzdrowsze, ponieważ zbiera się je w dojrzałym stanie. Tymczasem jako krajowe często sprzedawane są truskawki importowana – lub brakuje informacji o kraju ich pochodzeniu. Rozpoznanie owoców, które warto kupić, nie jest jednak trudne. Sprawdź 6 cech, które pozwolą rozpoznać truskawkę z Polski!

Pierwsze, wiosenne truskawki często są dostępne obok tych importowanych z Turcji, Serbii, Hiszpanii czy nawet Afryki. Na pierwszy rzut oka trudno je od siebie odróżnić, a wymagana przepisami informacja o kraju pochodzenia nie zawsze pomocna.

Jak podaje UOKiK, w kontroli wybranych sklepów przeprowadzonej w 2020 roku co dziesiątą partię warzyw i owoców oznaczono błędnie lub nie podano informacji o jej pochodzeniu.

Warto więc upewnić się, że wybieramy truskawki pochodzące z Polski – nie tylko dlatego, by wspierać rodzimych rolników oraz próby ratowania klimatu.

Choć ceny krajowych owoców są wyższe zwłaszcza na początku sezonu, w odróżnieniu od tych importowanych są one zbierane w dojrzałym stanie. Dzięki temu mają nieporównanie lepszy aromat i smak oraz wyższą zawartość cennych składników, głównie przeciwzapalnych antyoksydantów, między innymi witaminy C i roślinnych pigmentów.

Jak więc rozpoznać polską truskawkę? Warto wybierać sztuki dojrzałe i zwracać uwagę na następujące cechy:

  • zapach – powinien być intensywny, a najbardziej przy szypułce,
  • kształt – polskie truskawki mają kształt stożkowaty lub sercowaty,
  • kolor – jest jasnoczerwony, a delikatna skórka – błyszcząca,
  • wygląd szypułki – to właśnie zielona część bez ogonka mówi najwięcej o świeżości truskawki! Szypułka powinna być świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze, a przy tym delikatnie odstawać od owocu.
  • konsystencja – krajowe owoce są soczyste i średnio jędrne,
  • smak – mają typowy, lekko poziomkowy i kwaskowaty.

Polskie truskawki i ogólnie te uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego uznaje się za wyjątkowo smaczne. W okresie wiosennym pochodzą ze szklarni, ale mają smak tych z pola. Są dostarczane do sprzedaży w ciągu doby, więc można liczyć na ich świeżość.

Najwięcej informacji o truskawce dostarcza jej szypułka!
Najwięcej informacji o truskawce dostarcza jej szypułka! Anna Kopeć-Jakubów

Tymczasem importowane truskawki mają bardziej podłużny kształt i jaśniejszy kolor przy szypułce, która jest zwiędnięta i nie odstaje od owocu. O tym, że były zbierane zanim osiągnęły dojrzałość, świadczy właśnie nierównomierny kolor i obecność ogonków (nawet bardzo długich, jak w przypadku truskawek z Maroko) świadczy .

Polskie truskawki są promowane w ramach akcji „Czas na polskie superowoce!” – projekt, który ma na celu integrację producentów i przetwórców, a także edukację konsumentów. W jego ramach wspierana jest też uprawa i konsumpcja owoców takich jak aronia, borówka, agrest, jeżyny, porzeczki, jagoda kamczacka i miniaturowe kiwi.

Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które zaskakują swoimi właściwościami i smakiem! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie ...

ZOBACZ: Truskawki w kuchni. Przepis na ciasto drożdżowe, potrójnie czekoladowe oraz biszkoptowe. Ekspert: Andrzej Polan, szef kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Jak rozpoznać polskie truskawki? Sprawdź, jak odróżnić je od tych importowanych, by cieszyć się smakiem i korzystać z cennych właściwości - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karol

mam gdzieś patriotyzm, liczy się smak i cena.

Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie