Pierwsze, wiosenne truskawki często są dostępne obok tych importowanych z Turcji, Serbii, Hiszpanii czy nawet Afryki. Na pierwszy rzut oka trudno je od siebie odróżnić, a wymagana przepisami informacja o kraju pochodzenia nie zawsze pomocna.
Jak podaje UOKiK, w kontroli wybranych sklepów przeprowadzonej w 2020 roku co dziesiątą partię warzyw i owoców oznaczono błędnie lub nie podano informacji o jej pochodzeniu.
Warto więc upewnić się, że wybieramy truskawki pochodzące z Polski – nie tylko dlatego, by wspierać rodzimych rolników oraz próby ratowania klimatu.
Choć ceny krajowych owoców są wyższe zwłaszcza na początku sezonu, w odróżnieniu od tych importowanych są one zbierane w dojrzałym stanie. Dzięki temu mają nieporównanie lepszy aromat i smak oraz wyższą zawartość cennych składników, głównie przeciwzapalnych antyoksydantów, między innymi witaminy C i roślinnych pigmentów.
Jak więc rozpoznać polską truskawkę? Warto wybierać sztuki dojrzałe i zwracać uwagę na następujące cechy:
- zapach – powinien być intensywny, a najbardziej przy szypułce,
- kształt – polskie truskawki mają kształt stożkowaty lub sercowaty,
- kolor – jest jasnoczerwony, a delikatna skórka – błyszcząca,
- wygląd szypułki – to właśnie zielona część bez ogonka mówi najwięcej o świeżości truskawki! Szypułka powinna być świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze, a przy tym delikatnie odstawać od owocu.
- konsystencja – krajowe owoce są soczyste i średnio jędrne,
- smak – mają typowy, lekko poziomkowy i kwaskowaty.
Polskie truskawki i ogólnie te uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego uznaje się za wyjątkowo smaczne. W okresie wiosennym pochodzą ze szklarni, ale mają smak tych z pola. Są dostarczane do sprzedaży w ciągu doby, więc można liczyć na ich świeżość.

Tymczasem importowane truskawki mają bardziej podłużny kształt i jaśniejszy kolor przy szypułce, która jest zwiędnięta i nie odstaje od owocu. O tym, że były zbierane zanim osiągnęły dojrzałość, świadczy właśnie nierównomierny kolor i obecność ogonków (nawet bardzo długich, jak w przypadku truskawek z Maroko) świadczy .
Polskie truskawki są promowane w ramach akcji „Czas na polskie superowoce!” – projekt, który ma na celu integrację producentów i przetwórców, a także edukację konsumentów. W jego ramach wspierana jest też uprawa i konsumpcja owoców takich jak aronia, borówka, agrest, jeżyny, porzeczki, jagoda kamczacka i miniaturowe kiwi.
Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie ...
ZOBACZ: Truskawki w kuchni. Przepis na ciasto drożdżowe, potrójnie czekoladowe oraz biszkoptowe. Ekspert: Andrzej Polan, szef kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?