1/6
Z czego robi się smalec?
Specjał wytapia się ze słoniny wieprzowej, finalnie płyn po przestygnięciu przyjmuje postać zagęszczonego tłuszczu, staje się smarowidłem.
2/6
Fanów smalcu nie brakuje
Choć jest źródłem kalorii, może też dostarczać ważnych tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Dlatego ważny jest umiar, spożywanie go od czasu do czasu jako przysmaku nie zaszkodzi zdrowiu.
3/6
W wielu regionach przygotowuje się smalce klasyczne lub z dodatkami. Niektóre znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
4/6
Ze skwarkami czy z jabłkiem?
Na wsiach smalec łączy się najczęściej ze skwarkami lub ogórkiem kiszonym, obecnie pojawia się coraz więcej wariacji. Tłuszcz łączy się z jabłkiem, cebulką, czosnkiem, a także suszonymi owocami. Powstają także smalce… wegańskie, na bazie np. fasoli.