Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!

KAEF, MRT
Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!
Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy! Marta Danielewicz
Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Przygotowujemy według różnych przepisów. Są kolorowe lub jednobarwne. Ale jak poznać te najlepsze? Sprawdź, jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy! Jakie jajka mamy do wyboru? Wszystko zależy od tego, jak chowane są kury (chów może być klatkowy, ściółkowy, wybiegowy i ekologiczny). Kury mogą być karmione paszą. Co ciekawe, według badań najbardziej bezpieczne są dla nas jajka zniesione przez kury z chowu klatkowego. Wtedy hodowca ma pełną kontrolę nad tym, co kura jadła.

Duże, małe, białe, pomarańczowe, gęsie, przepiórcze, kurze, po benedyktyńsku, w koszulce, na miękko. Jajko wielkanocne niejedno ma imię.

 

Najmniej bezpieczne są kury z chowu wolnego. Jedzą wszystko co im wpadnie w dziób. Od ropy z traktora po swoje odchody.

Na straganach zobaczyć można jajka różnej maści i wielkości. Na polskim rynku kupimy nie tylko kurze, ale także przepiórcze, kacze, a nawet strusie jajka! Białe jajka są delikatniejsze w smaku. Doskonale nadają się do świątecznych wypieków.

Przepiórcze jajka mają mniej cholesterolu.

Najlepsze - jak nietrudno zgadnąć - są świeże jajka. Przydatność do spożycia to około miesiąc. By sprawdzić czy jajko jest świeże powinniśmy je zanurzyć w wodzie. Jeśli wypłynie - nie nadaje się do jedzenia.

 

Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy! - Głos Wielkopolski