Jedzenie awokado pozwala utrzymać zdrowe trawienie, poza tym owoc ten ma wiele pozytywnych właściwości. Jest źródłem witamin: A, C, E, K i H, B1, B2. Zawiera kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. A co z pestką? Czy jest bezużyteczna? Otóż nie, jest wręcz zupełnie odwrotnie.
Jakie korzyści ma pestka awokado?
Pestki zawierają ponad 70% przeciwutleniaczy znajdujących się w całym owocu. Przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, regulują wysokie ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają udarom.
Mają właściwości owadobójcze, grzybobójcze i przeciwdrobnoustrojowe. Mają więcej rozpuszczalnego błonnika niż prawie jakakolwiek inna żywność, która jest świetna na wysoki poziom cholesterolu, zapalenie jelit i biegunkę. W Ameryce Południowej są stosowane w leczeniu czerwonki i innych problemów w przewodzie pokarmowym.
Pestka jest bardzo bogata w potas. Im mniej dojrzały owoc, tym wyższy poziom potasu. Zawiera również znaczne ilości fosforu, ale nie tak znaczące jak potas.
Są doskonałym pokarmem dla włosów i skóry. Przeciwutleniacze mogą pomóc odbudować kolagen, naprawić uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki oraz poprawić wygląd i teksturę skóry.
Jak wykorzystać pestkę awokado?
Sposobów na wyhodowanie rośliny z pestki awokado jest kilka, nie zawsze udaje się osiągnąć sukces, ale warto próbować. Poza tym pestki awokado można zjeść, dodać do domowych kosmetyków, zafarbować ubranie na różowo, a nawet uruchomić wyobraźnię i zrobić z nich coś kreatywnego.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?