Jak zaoszczędzić na zakupach przed świętami? Są na to sposoby, które przypominamy przed Wielkanocą

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Na pytanie „Czy kiedykolwiek po Świętach Wielkanocnych zdarzyło się w Twoim domu wyrzucić jedzenie przygotowane z myślą po świętach?” 49% ankietowanych w wieku 30 – 39 lat oraz 48% w wieku 18 – 29 lat udzieliło twierdzącej odpowiedzi. To pokazuje, że najmłodsi stanowią wysoki odsetek wśród „marnujących” i wskazuje na konieczność edukacji jako istotnego narzędzia walki z marnowaniem żywności i to nie tylko w tej grupie wiekowej.
Na pytanie „Czy kiedykolwiek po Świętach Wielkanocnych zdarzyło się w Twoim domu wyrzucić jedzenie przygotowane z myślą po świętach?” 49% ankietowanych w wieku 30 – 39 lat oraz 48% w wieku 18 – 29 lat udzieliło twierdzącej odpowiedzi. To pokazuje, że najmłodsi stanowią wysoki odsetek wśród „marnujących” i wskazuje na konieczność edukacji jako istotnego narzędzia walki z marnowaniem żywności i to nie tylko w tej grupie wiekowej. 123rf
„Dorzuć jeszcze ze 2-3 jajka, ziemniaki, kiełbaski, żeby nie zabrakło” - znacie to z własnych przygotowań do Wielkanocy? Często jedzenie po świętach nam zostaje i w końcu psuje się, a potem jest wyrzucane. A żywność jest coraz droższa, inflacja szaleje, więc może Wielkanoc 2023 przygotować z większym rozmysłem, żeby potem nie marnować jedzenia? Przypominamy wyniki badania, które mówi o tym, co najczęściej wyrzucamy po świętach wielkanocnych i ile na nie wydajemy. Może w tym roku zrobimy nieco inaczej?

Spis treści

Sałatka jarzynowa, pieczywo, różnego rodzaju szynki - to pierwsza trójka najczęściej wyrzucanego jedzenia po Wielkanocy. Kupujemy i przygotowujemy za dużo. Aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po świętach wielkanocnych. Ile i co konkretnie marnujemy postanowiło zbadać w ubiegłym roku Too Good To Go we współpracy z Kantar Public.

W czasie świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia

W ostatnich miesiącach wiele z nas stara się oszczędzać wobec rosnących cen produktów i usług. Według szybkiego szacunku GUS w marcu 2023 żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o 24 proc. w porównaniu do marca ubiegłego roku. W związku z rosnącymi kosztami życia warto lepiej planować zakupy i menu na święta.

Wyniki badania na zlecenie twórców aplikacji Too Good To Go pokazują, że co roku w święta w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Chcemy być gościnni i uraczyć rodzinę oraz przyjaciół wszystkim, co najlepsze. I absolutnie sałatki czy faszerowanych jajek nie może zabraknąć!

Dlaczego marnujemy żywność po świętach?
Dlaczego marnujemy żywność po świętach? materiały prasowe

Postawy Polaków w tym zakresie potwierdza badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla Too Good To Go, w którym aż 54 proc. respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to konieczne na 2 dni świąt. Efekt jest takie, że część ze świątecznych smakołyków i tradycyjnych dań ląduje w koszu, bo zdążą już się zepsuć.

Takiego jedzenia przygotowujemy na Wielkanoc za dużo

Polacy są przywiązani do tradycji. Aż 84% przygotowuje pisanki lub kraszanki w swoich domach z jajek gotowanych, które nierzadko lądują w koszu. Nie tylko one. Wyrzucamy głównie:

  • sałatkę jarzynową (62%),
  • pieczywo (39%),
  • różnego rodzaju szynki (25%),
  • warzywa i owoce (23%),
  • baranek z cukru (23%),
  • jajka na twardo (21%),
  • kiełbasa (21%).

Wciąż większość z nas (65 proc.) przygotowuje samodzielnie jedzenie na święta. Komentując wyniki badania Too Good To Go wskazuje, że wobec tego mamy realny wpływ na ograniczenie marnowanego jedzenia w tym czasie.

Jak zaoszczędzić na świętach i nie marnować żywności?

W analizowanym badaniu padło pytanie o sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Tu ankietowani wymieniają między innymi

  • odpowiedni sposób przechowywania (57%),
  • unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%),
  • przygotowywanie listy zakupów (44%),
  • wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%).

- Aby walczyć z marnowaniem jedzenia, należy wiedzieć, jakie są tego przyczyny. Dotychczasowe badania przeprowadzone przez Banki Żywności pokazywały, że w święta wielkanocne – czasie szczególnym dla Polaków – marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia. Właśnie dlatego postanowiliśmy zgłębić temat i zbadać postawy, by jeszcze lepiej zobrazować problem – mówiła Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

- Zadziwiający jest fakt, że aż 39 proc. Polaków kupuje produkty z długim terminem ważności jako sposób przeciwko marnowaniu jedzenia, ponieważ ta strategia nie rozwiązuje problemu. To drogowskaz dla nas do dalszych działań edukacyjnych” - dodała Kurnatowska.

Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności
Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności materiały prasowe

Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18. roku życia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera