Spis treści
Zimą trudno o dojrzewające owoce, dlatego tradycja sprzed lat o gotowaniu kompotu na bazie suszonych owoców przetrwała do dziś. Napój można dodatkowo wzbogacić przyprawami korzennymi, które dają charakterystyczny zapach i wprowadzają w świąteczny nastrój.
Jakie owoce wybrać na kompot z suszu?
Gospodynie gotują kompot w garnkach, w większych ilościach, aby gorącego naparu starczyło na Wigilię i pozostałe dni świąt. Dobór składników jest kwestią indywidualną, jednak w przepisach najczęściej można znaleźć:
- morele,
- śliwki,
- jabłka,
- gruszki.
Do kompotu często dosypuje się dodatki w postaci m.in. goździków, anyżu, cynamonu, skórki pomarańczy lub cukru. Co ciekawe, w 2006 roku susz wigilijny wielkopolski trafił na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Należy zaznaczyć, że owoce do produkcji suszu wigilijnego wielkopolskiego w rejonie gminy Gizałki tradycyjnie pochodzą z sadów przydomowych oraz gospodarstw sadowniczych Ziemi Kaliskiej - podaje MRiRW.
Jak ugotować kompot z suszu?
Mając suszone owoce pod ręką, droga do przygotowania kompotu jest prosta. 2 kg różnych owoców należy wcześniej pomoczyć w wodzie, w której później będą się gotować. W takiej formie lądują w garnku zalane ok. 3-4 litrami wody i tą wcześniejszą z moczenia. W zależności od wielkości garnka można też zmniejszyć ilość suszu. Mieszanka wzbogacona przyprawami, ewentualnie sokiem z cytrusów, powinna się gotować ok. 10 minut od momentu wrzenia.
Walory kompotu z suszu
Suszone owoce mają nie tylko walory smakowe, ale także korzystnie wpływają na zdrowie. Po zjedzeniu obfitej wigilijnej wieczerzy kompot może być lekarstwem na ciężkostrawność i ewentualne problemy trawienne.
Czym jest susz i jak go zrobić?
Jedni kupują gotowe suszone owoce, drudzy stawiają na przygotowanie napoju od podstaw, włącznie ze zrobieniem suszu. Susz to nic więcej jak suszone owoce. Większe, np. jabłka i gruszki, warto wcześniej pokroić w plasterki. W przypadku moreli i śliwek nie trzeba rozdrabniać owoców, należy jedynie usunąć pestki. Sposobów na konserwację jest kilka.
To też może Cię zainteresować
Przygotowane produkty można suszyć na kaloryferze, za pomocą specjalnej suszarki lub w piekarniku. Najważniejsze, aby pod wpływem ciepła, woda wyparowała z owoców. Czas uzależniony jest od wielkości – małe morele czy śliwki będą gotowe w 2-3 godziny, jabłka czy gruszki potrzebują więcej czasu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Mohito - Tweedowa sukienka mini - Niebieski
Tweedowa sukienka mini
kup teraz

Mohito - Wzorzysta szmizjerka maxi - Fioletowy
Wzorzysta szmizjerka maxi
kup teraz

Mohito - Czarna sukienka midi ze swetrem - Czarny
Czarna sukienka midi ze swetrem
kup teraz

Mohito - Elegancka czarna sukienka mini - Czarny
Elegancka czarna sukienka mini
TVP: Sasin: 300 tys. zł pożyczki bez zabezpieczeń dla rolnika