Jak zrobić smaczną wigilię z opolskich produktów regionalnych i tradycyjnych

Ewa Bilicka
Siemieniotka (lub siemionka) to jedna z bardziej tradycyjnych w naszym regionie, ale i zapomniana śląska potrawa.
Siemieniotka (lub siemionka) to jedna z bardziej tradycyjnych w naszym regionie, ale i zapomniana śląska potrawa. Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO
Siemieniotka, mołcka, harynki czy kartoffelsalat – to tylko niektóre ze śląskich tradycyjnych dań. Warto sięgać do receptur, bo potrawy są nie tylko smaczne, ale mają ponoć magiczną moc.

 

Znaczną część wigilijnego jadłospisu możemy skomponować z opolskich produktów tradycyjnych - dań serwowanych przez naszych pradziadków.

 

- Wigilijna wieczerza musi kojarzyć się ze smakami dzieciństwa, mojego, a także moich przodków**- mówi Teresa Kern, śląska gospodyni ze wsi Walce.** - Tak jak ja kiedyś szykowałam z mamą i babcią pierniki, tak teraz moja wnuczka szykuje je ze mną. Oczywiście przygotowujemy pierniki wedle przepisu przechodzącego w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Podobnie, wedle starego rodzinnego przepisu gotuję na wieczerzę grochówkę, to tradycyjna nasza rodzinna potrawa wigilijna. Będzie też - a jakże - karp, mołcka, śledzie z zołzą, kompot z suszu.

 

- U nas też podaje się grochówkę, koniecznie na maśle, na żadnym innym tłuszczu - dodaje Maria Żmija-Glombik ze Związku Śląskich Kobiet. - Poza tym - ziemniaczki utłuczone, kapustę zasmażaną z dodatkiem startego ziemniaka, aby miała odpowiednią konsystencję, śledzia w śmietanie, no i oczywiście karpia, i to z opolskich stawów.

 

Na opolskiej liście produktów tradycyjnych jest zarejestrowanych siedem potraw kojarzonych z wigilijną wieczerzą

 

- Oto na naszym stole postawimy zapewne mołckę i makówki, a z innych słodyczy - szpyrki (ciastka) - mówi Mariola Szachowicz, zastępca dyrektora departamentu rolnictwa i rozwoju wsi, w którym prowadzony jest rejestr produktów tradycyjnych. - Wśród głównych dań znajdzie się też karp niemodliński, poza tym smakować będziemy kartoffelsalat, harynki (śledzie) w cebulowej zołzie, a może też siemieniotkę

 

Siemieniotka to jedna z bardziej tradycyjnych w naszym regionie, ale i zapomniana potrawa.

Zupę tę gotowano z nasion (siemienia) konopi. Według wierzeń ludowych potrawa ta miała leczniczą i magiczną moc - zapewniała siłę oraz bogactwo, których symbolem była obfita ilość ziaren.

 

- W jadłospisie wigilijnym są też jabłka, a mamy ich zarejestrowanych na liście produktów regionalnych kilka odmian – dodaje Mariola Szachowicz.

Zachęca, aby rejestrować kolejne produkty regionalne kojarzące się z wigilijną wieczerzą – choćby struclę makową, grochówkę czy zupę grzybową.

- Przecież te dania są co roku na naszym stole wigilijnym – mówi Mariola Szachowicz. - Można też zarejestrować produkty wywodzące się ze wschodniej tradycji kulinarnej, ale podawane w rodzinach z kresów.

 

Ostatnim produktem zarejestrowanym w maju 2015 roku jako tradycyjny jest właśnie karp wigilijny z Niemodlina.

- Karpia hodujemy wedle tradycji sięgających nawet XIV wieku - mówi dyrektor Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie, Marek Adamus.

Karp podawany jest na Opolszczyźnie w różnych postaciach. - U mnie w domu jada się go smażonego i pieczonego - dodaje Marek Adamus.

 

- Do tradycyjnych produktów podawanych na naszych ziemiach na wigilię należy też kompot z suszu - mówi Elżbieta Oficjalska z Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. - I nie martwmy się, jeśli nie uzbiera się dwanaście tradycyjnych potraw. W naszej tradycji podawano ich też siedem. Ważne, by zjeść je w zgodzie i ze smakiem.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić smaczną wigilię z opolskich produktów regionalnych i tradycyjnych - Nowa Trybuna Opolska