Jaki typ mąki do babki, biszkoptu, chleba? Sprawdź, co oznacza typ mąki oraz jakie jest najlepsze zastosowanie

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Odpowiedni dobór mąki może przyczynić się do sukcesu lub porażki w kuchni.
Odpowiedni dobór mąki może przyczynić się do sukcesu lub porażki w kuchni. pixabay.com
Jakiej mąki użyć do biszkoptu, babki wielkanocnej albo chleba? Typ mąki jest ważny i od tego, czy wybierzemy odpowiednią, w dużym stopniu zależy nasz kulinarny sukces lub porażka. Ciasto nie wyrosło, pierogi są twarde, a pieczywo się kruszy? Mąka mące nierówna. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego postanowił swego czasu wyjaśnić, co oznacza typ mąki i która do czego jest odpowiednia.

Spis treści

Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania

Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu "O pszenicy prawie wszystko…". Ostatnio związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.

Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe

Na opakowaniu mąki w sklepie, oprócz nazwy, znajdziemy również oznaczenie jej typu, np. 450, 500 czy 2000. Liczby te oznaczają tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Typ mówi o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu), wyjaśniał związek młynarski w swoich mediach społecznościowych.

Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.

Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie

Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, z której powstaje np. biszkopt, warto przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach

Typy mąki pszennej

  • typ 450 – mąka tortowa
  • typ 500 – mąka krupczatka
  • typ 500 – mąka poznańska, białostocka
  • typ 500 – mąka wrocławska
  • typ 550 – mąka luksusowa
  • typ 750, 850, 1050
  • typ 1850 – mąka graham

Typy mąki żytniej

  • typ 720
  • typ 1400 - mąka sitkowa
  • typ 2000 - mąka razowa

Uprawa pszenicy i żyta w Polsce

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego i wynikowych szacunków pszenica w sezonie 2021/2022 rosła na powierzchni 2,5 mln ha. Żyto gospodarze posiali na areale 0,7 mln ha.

Według wynikowych szacunków GUS zbiory zbóż ogółem ocenia się na 35,3 mln t, tj. o ok. 2% więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Pszenica ozima plonowała średnio 54,4 dt/ha, a żyto 35,8 dt/ha.

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie