Spis treści
Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania
Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu "O pszenicy prawie wszystko…". Ostatnio związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.
Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe
Na opakowaniu mąki w sklepie, oprócz nazwy, znajdziemy również oznaczenie jej typu, np. 450, 500 czy 2000. Liczby te oznaczają tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Typ mówi o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu), wyjaśniał związek młynarski w swoich mediach społecznościowych.
Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.
Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie
Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, z której powstaje np. biszkopt, warto przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach
Typy mąki pszennej
- typ 450 – mąka tortowa
- typ 500 – mąka krupczatka
- typ 500 – mąka poznańska, białostocka
- typ 500 – mąka wrocławska
- typ 550 – mąka luksusowa
- typ 750, 850, 1050
- typ 1850 – mąka graham
Typy mąki żytniej
- typ 720
- typ 1400 - mąka sitkowa
- typ 2000 - mąka razowa
Uprawa pszenicy i żyta w Polsce
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego i wynikowych szacunków pszenica w sezonie 2021/2022 rosła na powierzchni 2,5 mln ha. Żyto gospodarze posiali na areale 0,7 mln ha.
Według wynikowych szacunków GUS zbiory zbóż ogółem ocenia się na 35,3 mln t, tj. o ok. 2% więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Pszenica ozima plonowała średnio 54,4 dt/ha, a żyto 35,8 dt/ha.
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?