Sezon na jarzębinę
Właściwości jarzębiny są znane nie od dziś. Na co pomaga i jak ją obrabiać?
Czy spożycie jarzębiny szkodzi?
Niektórzy twierdzą, że owoce jarzębiny są trujące. Punktem spornym jest obecność kwasu parasorbowego, który powoduje zatrucie pokarmowe. O ile spożywa się jarzębinę na surowo, może ona powodować rozstrój żołądka. Poddając ją jednak obróbce, niwelujemy szkodliwe związki, a roślina zyskuje walory zdrowotne.
Pokarm dla ptaków
Jarzębina stanowi pożywienie dla wielu ptaków. W okresie jesienno-zimowym po owoce sięgają m.in. szpaki, drozdy, gile, sikorki, wróble, jemiołuszki oraz kosy.
Moc jarzębiny
Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami.