Jarzębina zwiastuje jesień. Kiedy zbierać owoce?

Katarzyna Zawada
Właściwości jarzębiny są znane nie od dziś. Na co pomaga i jak ją obrabiać?
Właściwości jarzębiny są znane nie od dziś. Na co pomaga i jak ją obrabiać? JM/Polska Press
Jarzębinę można zacząć zbierać jesienią. Czerwone kuleczki barwią krajobraz dość długo, można je podziwiać jeszcze w listopadzie, a nawet w grudniu. W okresie zimowym owoce posłużą ptakom jako pokarm.

Spis treści

Kiedy zbierać owoce jarzębiny? Muszą być dojrzałe

Na przełomie maja i czerwca jarzębina raczy nas pięknymi kwiatami, na jesieni z kolei jej owoce osiągają dojrzałość. Kiedy pełne czerwieni baldachy zaczynają się formować na drzewach to dla rodziców znak, że wakacyjna beztroska dobiegła końca i pora wejść w szkolny rytm. Pierwsze kuleczki widać na początku września, mówi się jednak, że najlepsze zbiory są po przymrozkach, najwcześniej w połowie października. Wtedy jarzębina traci swoją gorycz, można ją spotkać jeszcze na przełomie listopada i grudnia.

Najlepsze zbiory to te po kilkudniowych przymrozkach, aby w domowych warunkach przyspieszyć rozkład kwasu (parasorbowego – przyp. red.), należy owoce przemrozić kilka dni w lodówce lub poddać obróbce termicznej, np. blanszowaniu, informuje na swojej stronie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

W Polsce jarzębinę można spotkać dosłownie wszędzie. Ozdabia parki, miejskie skwery, a coraz częściej sadzi się ją w przydomowych ogródkach. Z kolorowych owoców dzieci robią korale, a dorośli podziwiają jej barwy w ponure jesienni dni. Oprócz walorów estetycznych ma także te zdrowotne i… przyrodnicze.

Jarzębina stanowi pokarm dla ptaków

W okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do pokarmu jest utrudniony, wiele ptaków lubuje się w owocach jarzębiny. Zwłaszcza małe gatunki mają ułatwione zadanie - drzew jest mnóstwo, można szybko i łatwo zdobyć pożywienie. Po smakołyk najczęściej sięgają:

  • szpaki,
  • drozdy,
  • gile,
  • sikorki,
  • wróble,
  • jemiołuszki,
  • kosy.

Owoce jarzębiny – trujące czy nie?

O walorach odżywczych jarzębiny słyszy się nie od dziś. Pojawiają się jednak głosy, że owoce tego drzewa są trujące. Punktem spornym jest obecność kwasu parasorbowego, który powoduje zatrucie pokarmowe. O ile spożywa się jarzębinę na surowo, może ona powodować rozstrój żołądka, jednak poddana obróbce cieplnej neutralizuje związek i staje się smacznym składnikiem o prozdrowotnym działaniu.

Dlatego chcąc wykorzystać owoce jarzębiny na przetwory, należy je najpierw zagotować, poddać suszeniu w piekarniku, lub maszynie do suszenia, informuje Strona Zdrowia.

Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami.

Jarzębina w kuchni i kosmetyce. Szereg właściwości

Najczęściej z owoców jarzębiny przygotowuje się soki, nalewki lub przetwory. Nie należy jednak spożywać ich w większych ilościach, mogą zadziałać przeczyszczająco. Co ciekawe, roślina ma swoje miejsce w kosmetyce. Wszelkie maści i kremy działają antybakteryjnie, mogą także wspomagać proces gojenia ran i niwelowania zaczerwienień.

Jarzębina w ogrodzie. Kiedy sadzić?

Z pewnością jarząb zwyczajny, zwany też pospolitym, można sadzić w ogrodach lub na działkach. Drzewa lubią nasłonecznione miejsca, najlepiej z kwaśną glebą. Wielu ogrodników twierdzi jednak, że rośliny przyjmują się też na zasadowych podłożach. Jarzębinę sadzi się na wiosnę, w dość sporych odstępach, aby mogła się ładnie rozrastać. Nie trzeba jej przycinać, wystarczy regularne podlewanie.

Jarząb pospolity to jednak nie tylko efektowne i dekoracyjne, ale też łatwe w uprawie drzewko. Dobrze rośnie w słońcu lub półcieniu oraz na lekko wilgotnych, przepuszczalnych, przeciętnych glebach. Nie lubi jedynie cienia, suszy i mokrej, ciężkiej ziemi. Jest natomiast w pełni mrozoodporny (może być też uprawiany na terenie całego kraju) i nie wymaga zimowego okrycia, przekonuje Katarzyna Józefowicz, RegioDom.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro