Spis treści
Kiedy wybrać się na rydze? Tak wygląda mleczaj rydz
Rydze rosną od lipca do listopada. Szczególnie jesienią, gdy nie grozi już susza, warto wybrać się do lasu i poszukać tych wyjątkowych grzybów. Choć nazwa wielu z nas jest znana, to wciąż nie docenia się tych gatunków. Wybieramy prawdziwki, borowiki, kurki, tymczasem smak rydza może naprawdę zaskoczyć.
Jak naprawdę wygląda rydz? Choć gatunków jest kilka, można wskazać ten najpopularniejszy. Mleczaj rydz, bo tak fachowo nazywa się grzyb, pochodzi z rodziny gołąbkowatych, ma pomarańczowy odcień, lekko prążkowany wzór i zachęcający zapach. Kapelusze osiągają nawet kilkanaście cm szerokości. Można go pomylić z niektórymi trującymi gatunkami. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy mamy do czynienia z rydzem, jest naciśnięcie go. Jeśli wydobywa się z niego pomarańczowe mleczko, na pewno jest to rydz. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Charakterystyczną cechą dla rydzów jest ich odbarwianie się blaszek, przy uciśnięciu, na zielono jak porysowane tuszem. Miąższ rydzów jest biały, ale na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy. Po przekrojeniu grzyb wydziela mleczny pomarańczowo-czerwony sok, który szybko blednie i w końcu staje się zielony. Istnieje kilka gatunków mleczaja, część z nich jest trująca. Niestety, wyglądającą one podobnie do jadalnego, informuje na swojej stronie Nadleśnictwo Łopuchówko.
Te grzyby przypominają rydze
Rosnący w polskich lasach mleczaj rydz jest łudząco podobny do:
- mleczaja wełnianki – na kapeluszu można dostrzec włoski, a po rozcięciu mleczko jest jasne i nie zmienia barwy, zaliczany do trujących,
- mleczaja świerkowego – ma podobny kształt, ale szarawą barwę, wydziela pomarańczowe mleczko i owocowy zapach, zaliczany do jadalnych,
- mleczaja modrzewiowego – ma białe, piekące mleczko, rośnie pod modrzewiami, zaliczany do trujących,
- krowiaka podwiniętego – po rozcięciu zmienia kolor na brązowy lub czerwony, także z gatunków trujących.
Amatorzy bardzo często nie są w stanie rozróżnić grzybów budzących wątpliwości. Dla bezpieczeństwa własnego i bliskich warto zabrać znalezione okazy do grzyboznawcy lub pobliskiego sanepidu.
Gdzie rosną rydze? Pod tymi drzewami
Rydze spotkamy w lasach iglastych, niekiedy na polanach i łąkach. Rosną na terenach piaszczystych, najczęściej pod sosnami. Doświadczeni grzybiarze radzą, by szukać też w pobliżu osik i topoli. Co ciekawe, jak już znajdziemy te grzyby, to w grupach.
Mało kto wie, że rydze to jedne z wartościowszych grzybów. Zawierają szereg witamin i minerałów, a ich wchłanianie białka jest bliskie temu pozyskiwanemu z mięsa. Pomysłów na wykorzystanie jest wiele. Można je dusić, smażyć, zapiekać. Wybornie komponują się z mięsem, makaronem, na zimę warto zrobić weki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?