Jesienny targ pełen warzyw [ceny targowiskowe]

Zdzisław Surowaniec
Jesienny targ ma swój urok, pełno jest świeżych, soczystych, jędrnych warzyw. Z czasem będą mniej wartościowe.
Jesienny targ ma swój urok, pełno jest świeżych, soczystych, jędrnych warzyw. Z czasem będą mniej wartościowe. Józef Lonczak
Pomimo deszczowej pogody, klienci napłynęli na place targowe, na jesienne zakupy warzyw i owoców.

 

 

Cena pomidorów zaczęła powoli rosnąć, a to oznaka, że czas pomidorów z gruntu definitywnie mija. Będą przez cały rok, ale to już nie to, co dojrzałe w letnim słońcu.

 

W deszczowy jesienny sobotni poranek w Stalowej Woli można było kupić takie wiosenne warzywa jak rabarbar, po 4 złote za kilo czy szczaw - po złotówce za wiązkę.

Ceny pomidorów po 8 złotych za "malinówki", po 7 złotych za "opole", ale takie rarytasy jak żółte i czarne są po 8 złotych. Małe koktajlowe po 10 złotych za kilo. Pojemnik maślaków - 10 złotych, prawdziwków - 27 złotych.

Bazylia sałatkowa z dużymi liśćmi po 5 zł, burak listkowy po 3 złote, jarmuż po 3 złote za pęczek, kita kopru włoskiego - 1,50 złotego. Żurawina w cenie 8 złotych za duży słoik (55 dkg owoców). Nadal królują śliwki w cenie od 3 złote do 5 złotych za kilo. Olbrzymie słodkie "andżela" w cenie 4 złote. Pieczarki po 8 zł otych za kilo, polskie ziemniaki "orliki", "miłek" i "lord" po złotówce za kilo. Jabłka w okolicach 2, 2,50 złotego za kilo. Cena papryki po 4,50  zł otego za kilo, ale także siatka 5 kilogramów za 20 złotych. Worek z 10 kilogramami szatkowanej kapusty od 15 do 18 złotego.

Cena korzenia pietruszki po 6,70 zł za kilo, marchew od 2 do 2,5 zł za kilo. Cebula sałatkowa od 2 do 3 złotych za kilo, cebula wolska po do 2 zł za kilo, czerwona po 3 złote. Są świeże ogórki po 5 złotych za kilo. Korzeń chrzanu po 15 złotych za kilo (cena faluje). Fasolka szparagowa podskoczyła do 7 złotych za kilo, cukinia po 1 zł za sztukę. Groch „jasiek” świeży po 10 - 12 złotych za kilo.

Ceny jaj stabilne, od 20-50 groszy, 40-65 groszy, 25-60 groszy. Najdroższe jaja wiejskie po 70 groszy za sztukę w zależności od wielkości. Kapustę można było kupić za 2 - 2,5 za kilogram, buraki po 1 - 1,50 złotego za kilo. Zielona sałata po 1,50 - 2 złote, kalafior po 3,50 złotego za sztukę, brokuły po 2 złote. Seler był po 2,50 zł za kilogram, por od 1,50 groszy do 2,50 zł za sztukę, szczypior po złotówce za pęczek, zielona pietruszka i koperek po złotówce za pęczek, rzodkiewka po 1,50 za pęczek. Pojedyncze główki czosnku są w cenie od 50 groszy (drobny) do 1,50 złotego (duże główki), gruszki po 5,50 za kilogram. Gruszki "wiliams" po 3 złote za kilo, dynia po 3 złote za kilo, czarna rzepa po 4 złote za kilo. Polski winogron po 4, 3 złotego za kilo, importowany po 6 złotych. Sporym wzięciem cieszą się już chryzantemy doniczkowe, w cenie od 6 przez 10 do 25 złotych. Są kupowane na rabaty, albo na groby. Dobrze znoszą chłody. Na targu mnóstwo sztucznych kwiatów na groby.  

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jesienny targ pełen warzyw [ceny targowiskowe] - Nowiny