Jeżyny to skarbnica witamin. Można już kupić owoce z polskich upraw. Ile kosztuje małe opakowanie?

Katarzyna Zawada
Warto sięgać po jeżyny, są równie smaczne, co jagody, maliny lub inne miękkie owoce.
Warto sięgać po jeżyny, są równie smaczne, co jagody, maliny lub inne miękkie owoce. pixabay.com
Choć jest to owoc od lat znany w polskim rolnictwie, nie ma na niego takiego boomu, jak przy truskawkach, malinach lub jagodach. Nieliczni plantatorzy decydują się na uprawę krzewów. W tym roku jeżyna, ze względu na przyspieszoną wegetację, pojawiła się już na początku lipca. Sezon potrwa do jesieni, a najwięcej zbiorów będzie w sierpniu. Ile kosztują pierwsze odmiany?

Spis treści

Warto sięgać po jeżyny

Jeżyny mogą rosnąć dziko w lasach, w ogrodach lub w gospodarstwach. Na pierwszy rzut oka krzewy, podobnie jak same owoce, mogą przypominać maliny. Istotne są kolor i smak. O ile maliny są miękkie, ciemnoróżowe, słodkie i rozpływają się w ustach, o tyle jeżyny są bardziej zbite, mają ciemną barwę, oprócz słodyczy czuć nutę cierpkości. Mniej dojrzałe owoce mogą być kwaskowate.

W zależności od regionu krzew nazywany jest czarną maliną, ożyną lub ostrężyną.

Włączenie jeżyn do menu na pewno wyjdzie na zdrowie, mają niski indeks glikemiczny i zawierają wiele witamin oraz składników odżywczych.

Dlaczego warto uprawiać ją w swoim ogródku i włączyć do codziennego jadłospisu? Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że może być pomocna przy leczeniu szeregu dolegliwości zdrowotnych. Herbatki i napary z różnych części jeżyny mogą pomóc m.in. przy bolesnych miesiączkach, problemach żołądkowych i stanach zapalnych jamy ustnej. Stosowane zewnętrznie, wspierają gojenie się ran, pisze Marta Siesicka-Osiak, Strona Zdrowia.

Ile zapłacisz latem za jeżyny?

Sezon na jeżyny rozpoczyna się w sierpniu, wtedy są najbardziej okazałe; pierwsze odmiany widać jednak już w lipcu. Jak to bywa w przypadku premier, cena na starcie zawsze jest wyższa niż w szczycie. Wciąż dostępne są też jeżyny importowane, z Hiszpanii lub Portugalii.

Świeże owoce łatwo rozpoznać – są jędrne, błyszczące i mają granatową, prawie czarną barwę. Najczęściej sprzedaje się je w małych opakowaniach. Stanowią doskonałą przekąskę, a także bazę deserów, nalewek lub sosów.

Ile kosztuje taki smak lata? W jednej z sieci polskie jeżyny o wadze 125 g kosztują 6,99 zł ze zniżką, cena regularna to 8,99 zł. Inny dyskont oferuje owoce (także opakowanie 125 g) w promocji 1+1 gratis, wychodzi 4,50 zł za jedną sztukę. Przed obniżką to 8,99 zł, licząc za kilogram - powyżej 70 zł.

Owoce można kupić nie tylko w markecie, ale też od lokalnego rolnika. Oto kilka ofert:

  • Mazowieckie. Zapraszam na kolejny już sezon, jeżyna 20 zł/kg, minimalne zamówienie to łubianka 3 kg lub skrzynka 5 kg.

  • Podlaskie. Dojrzewają jeżyny, zapraszam do zamówień. Tylko 18 zł/kg.

  • Łódzkie. Dostępna jeżyna 20 zł za 1 kg. Od połowy lipca będą też przetwory z malin.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro