Spis treści
Warto zaznaczyć, że odkamienianie czajnika przedłuża jego żywotność, jest to więc działanie ekologiczne. Wystarczy nam tak naprawdę soda, biały ocet i woda, produkty, które zazwyczaj mamy w domu, a przy okazji są niedrogie.
Skąd się bierze kamień w czajniku?
Kamień to nierozpuszczalne osady wapnia i magnezu, które pozostają po odparowaniu twardej wody. Chociaż nie ma sposobu, aby całkowicie zatrzymać gromadzenie się kamienia, istnieją kroki, które można podjąć, aby spowolnić jego osadzanie.
Warto zapoznać się z poziomem twardości wody w okolicy, w której mieszkamy. Ponadto oprócz regularnego czyszczenia czajnika powinien być suchy, kiedy go nie używamy. Pozostawianie w nim wody, nawet w niewielkiej ilości – szkodzi. Dlatego, jeśli czajnik ma klapkę, pozostawiamy ją otwartą po użyciu, co umożliwia odparowanie pozostałej wody po jej zagotowaniu.
Dlaczego powinno się odkamieniać czajnik?
Wypicie odrobiny kamienia nam nie zaszkodzi, ale pływające farfocle w napoju raczej zniechęcają. Poza tym mogą też zmienić posmak wody, na lekko metaliczny. Kamień jest też szkodliwy dla czajnika w dłuższej perspektywie. Może wpływać na jego wydajność, gotowanie może trwać dłużej, a ostatecznie żywotność urządzenia się skróci.
Odkamieniać warto co najmniej raz na kilka miesięcy. Częściej, jeśli kamień szybciej się osadza, co może oznaczać, że woda w naszym kranie jest bardzo twarda.
Czyszczenie czajnika z zewnątrz
Po zagotowaniu wody, kiedy czajnik wystygnie, myjemy obudowę gorącą wodą z mydłem i wycieramy ściereczką z mikrofibry. Jeśli chcemy, aby czajnik ładnie błyszczał, wlewamy do butelki ze spryskiwaczem miksturę z wody i białego octu (pół na pół). Mieszanką spryskujemy szmatkę i polerujemy czajnik.
2 domowe sposoby na pozbycie się kamienia z czajnika
Zanim przejdziemy do czyszczenia, warto najpierw pozbyć się swobodnie unoszącego się kamienia, następnie napełniamy czajnik wodą do około ¼, mieszamy i wylewamy. Czynność powtarzamy, dzięki czemu pozbędziemy się części osadu.
Soda: W tej metodzie potrzebujemy czubatej łyżki sody oczyszczonej. Napełniamy czajnik w ¾, dodajemy sodę. Gotujemy wodą, odstawiamy czajnik na godzinę, wylewamy wodę i opłukujemy czajnik. Ponownie napełniamy go wodą i gotujemy, dzięki czemu pozbędziemy się ewentualnego aromatu sody. Metoda jest ta skuteczna przypadku mniejszej ilości kamienia.
Ocet: Napełniamy czajnik białym octem do połowy, a resztę wypełniamy wodą. Gotujemy i wylewamy. Ponownie napełniamy czajnik, tym razem samą wodą, gotujemy i wylewamy. Jeśli nadal czujemy zapach octu, ponawiamy czynność. Jest to jedna z najstarszych, ale też najbardziej skutecznych domowych metod czyszczenia czajnika. Warto w czasie gotowania otworzyć okno, ponieważ powstanie octowa para.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?