Kapusta na Boże Narodzenie w wielu odsłonach. Co można z niej przyrządzić? Przepisy na smaczne świąteczne dania

Katarzyna Zawada
Kapusta w okresie świątecznym króluje w polskiej kuchni. W wersji szatkowanej czy kiszonej sprawdzi się w przepisach na wiele dań. Wigilijna kapusta z grzybami, farsz do pierogów, uszek czy krokietów, ciasto z kapustą, kapuśniak - to potrawy, które od razu kojarzą się z nadchodzącą Gwiazdką.
Kapusta w okresie świątecznym króluje w polskiej kuchni. W wersji szatkowanej czy kiszonej sprawdzi się w przepisach na wiele dań. Wigilijna kapusta z grzybami, farsz do pierogów, uszek czy krokietów, ciasto z kapustą, kapuśniak - to potrawy, które od razu kojarzą się z nadchodzącą Gwiazdką. 123rf/arfo
Zapach gotowanej kapusty przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Dodawana jako farsz do pierogów, nadzienie do uszek, przeznaczona na bigos… pomysłów na wykorzystanie główki w okresie świątecznym jest mnóstwo. Jak więc odpowiednio ją przygotować, aby zachwycić domowników? Jakie są sprawdzone przepisy na świąteczną czy też wigilijną kapustę?

Którą kapustę wybrać na święta?

Kapusta jest stosunkowo łatwym do obróbki warzywem. Doskonale sprawdza się na święta – może być bazą wielu potraw, które zostaną podane na wigilijnym stole. Nie tylko nie obciąża układu trawiennego, ale jest też źródłem witamin A, tych z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Co ciekawe, sok z kapusty poprawia odporność i polecany jest anemikom.

W codziennym menu wykorzystujemy kapustę do przygotowania gołąbków, bigosu lub różnego rodzaju farszów. Na święta często jednak sięgamy do tradycyjnych przepisów, gdzie królują kapusta biała i kapusta kiszona.

Wigilijna kapusta z grzybami

Przygotowana kapusta może być podana jako danie (lżejsza wersja bigosu) lub stanowić farsz do pierogów lub krokietów. Dobrze ugotować ją dzień lub dwa wcześniej, aby składniki połączyły się ze sobą. Większość przepisów poleca kapustę kiszoną, można jednak pokusić się o poszatkowanie białej i duszenie jej z grzybami. Pierwsza wersja będzie kwaskowa, z kolei druga bardziej słodka.

To też może Cię zainteresować

Kulebiak z farszem z kapusty

Ciasto drożdżowe na Wigilię? Czemu nie! W wielu polskich domach strucla na ciepło podawana jest jako przystawka lub dodatek do barszczu. Środek wypełnia farsz podobny do tego z pierogów. Bazą wyjściową jest oczywiście przygotowanie ciasta, które musi wyrosnąć, nim zostanie nadziane.

Kapuśniak wigilijny

Nie tylko barszcz czerwony stanowi podstawę świątecznego menu. Na polskich stołach w Wigilię pojawia się też kapuśniak. Do przygotowania postnej zupy wystarczą kiszona kapusta, grzyby i olej.

Jak przygotować świąteczne dania? Zobaczcie nasze przepisy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro