Którą kapustę wybrać na święta?
Kapusta jest stosunkowo łatwym do obróbki warzywem. Doskonale sprawdza się na święta – może być bazą wielu potraw, które zostaną podane na wigilijnym stole. Nie tylko nie obciąża układu trawiennego, ale jest też źródłem witamin A, tych z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Co ciekawe, sok z kapusty poprawia odporność i polecany jest anemikom.
W codziennym menu wykorzystujemy kapustę do przygotowania gołąbków, bigosu lub różnego rodzaju farszów. Na święta często jednak sięgamy do tradycyjnych przepisów, gdzie królują kapusta biała i kapusta kiszona.
Wigilijna kapusta z grzybami
Przygotowana kapusta może być podana jako danie (lżejsza wersja bigosu) lub stanowić farsz do pierogów lub krokietów. Dobrze ugotować ją dzień lub dwa wcześniej, aby składniki połączyły się ze sobą. Większość przepisów poleca kapustę kiszoną, można jednak pokusić się o poszatkowanie białej i duszenie jej z grzybami. Pierwsza wersja będzie kwaskowa, z kolei druga bardziej słodka.
To też może Cię zainteresować
Kulebiak z farszem z kapusty
Ciasto drożdżowe na Wigilię? Czemu nie! W wielu polskich domach strucla na ciepło podawana jest jako przystawka lub dodatek do barszczu. Środek wypełnia farsz podobny do tego z pierogów. Bazą wyjściową jest oczywiście przygotowanie ciasta, które musi wyrosnąć, nim zostanie nadziane.
Kapuśniak wigilijny
Nie tylko barszcz czerwony stanowi podstawę świątecznego menu. Na polskich stołach w Wigilię pojawia się też kapuśniak. Do przygotowania postnej zupy wystarczą kiszona kapusta, grzyby i olej.
Jak przygotować świąteczne dania? Zobaczcie nasze przepisy!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?