Właściwości kapusty pekińskiej. Na co pomaga?
Kapusta pekińska to letnie warzywo, które można kupić do końca listopada. Największe zainteresowanie pojawia się w październiku, posiekana trafia do surówek, placków lub zup. Ceni się ją za niskokaloryczność, bogatą zawartość witamin, minerałów. Posiada mnóstwo błonnika i białka, co jak na warzywo jest dość specyficzne. Zalicza się ją do grupy warzyw krzyżowych, wykazuje działania antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, pomaga też leczyć choroby serca. Na spożywanie znacznych ilości kapusty muszą uważać osoby z niedoczynnością tarczycy.
Tyle kosztuje kilogram kapusty pekińskiej pod koniec października
Na straganach i w marketach ceny za kilogram kapusty pekińskiej wahają się od 4 do 5 zł. Nieco taniej można kupić warzywa od rolników lub prywatnych dostawców. Oto kilka ofert:
- Łódzkie. Sprzedam kapustę pekińską. Towar zdrowy bez szkodników. 2 zł/kg,
- Małopolskie. Kapusta pekińska w ilości 2 tony na dzień, kaliber handlowy. 2 zł/kg,
- Mazowieckie. Świeże kapusty prosto z pola, tylko 1 zł/kg,
- Świętokrzyskie. Zostało mi ok. 500 główek, waga od 1-2,5 kg, cena 2,5 zł/kg.
- Świętokrzyskie. Sprzedam kapustę pekińską, czysta, każda powyżej 2 kg, nie mają robaków, 1,5 zł/kg,
- Małopolskie. Kapusta pekińska z gospodarstwa, 2,1 zł/kg,
- Łódzkie. Mam do zaoferowania kapustę pekińską, duże ilości, opakowanie do ustalenia, 1,6 zł/kg.
Właściwości rzepy. Warto ją jeść!
Z kolei rzepa to typowo jesienne warzywo. Przy dobrych warunkach można ją znaleźć na straganach jeszcze na początku grudnia. Działa m.in. na regulację trawienia, wzmacnianie odporności oraz poprawę kondycji włosów i skóry. Dzięki witaminom i minerałom wybierają ją też osoby chore na reumatyzm. Na rynku najbardziej popularna jest biała odmiana, spotkać można również czarną. Rzepę spożywa się na surowo lub po obróbce cieplnej, np. w formie purée. Co ciekawe, w wielu gospodarstwach odmiany ścierniskowe rzepy stanowią pokarm dla bydła, koni czy królików.
Tyle kosztuje kilogram rzepy pod koniec października
Lokalne bazarki lub sklepy, jeśli posiadają w asortymencie rzepę, mają ją średnio po 5 zł/kg. Polacy wciąż nie są przekonani do tego warzywa, mimo że od wieków rośnie ono na krajowych polach. Smakosze jesiennego rarytasu mogą sięgnąć po nieco tańsze oferty, wśród nich są m.in.:
- Świętokrzyskie. Rzepa 3 zł/kg, możliwość dostawy,
- Podlaskie. Ekologiczna biała rzepa z dostawą do domu, 7,9 zł/kg,
- Podlaskie. Sprzedam rzepę jadalną, można z niej zrobić prawie wszystko, 4 zł/kg,
- Mazowieckie. Rzepa w worku 15 kg, świeżo rwana, przy zakupie całego worka 15 zł,
- Dolnośląskie. Mam do zaoferowania rzepę, 2 zł/kg,
- Podkarpackie. Rzepa biała, bardzo zdrowa, 2 zł za kilogram, możliwa wysyłka.