Kefir czy maślanka? Niby produkty mleczne, a różnią się od siebie. Tak się je wytwarza

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dlaczego warto sięgać po kefir lub maślankę?
Dlaczego warto sięgać po kefir lub maślankę? GettyImages/ondacaracola photography/zdjęcie ilustracyjne
Nabiał w diecie jest istotnym budulcem. Warto sięgać nie tylko po mleko, ale także produkty mleczne. W sklepie na półkach piętrzą się jogurty, maślanki, kefiry, zsiadłe mleka. Każde z nich produkuje się inaczej.

Spis treści

Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Do produktów mlecznych zalicza się m.in. mleko, jogurty, maślankę, kefir, śmietanę i sery.

Kefir idealny do młodych ziemniaków

Kefir to sfermentowany napój wytwarzany na bazie mleka i ziaren kefirowych (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego). Jego nazwa ma pochodzić od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka), pisze Gabriela Fedyk, Strona Zdrowia.

W mleczarniach najczęściej proces polega na połączeniu mleka pasteryzowanego po fermentacji, grzybków kefirowych i czystych kultur bakterii. Kiedyś fermentację przeprowadzano w beczkach. Historia pierwszego kefiru jest dość odległa, jako pierwsi mogli się nim raczyć starożytni mieszkańcy Kaukazu.

Powstaje z różnych rodzajów mleka – krowiego, owczego, koziego. Czy każdy może sięgać po ten mleczny produkt? Osoby z alergią na mleko i cukrzycy powinni unikać kefiru, szczególnie tego owocowego z dodatkami, z kolei osoby z nietolerancją laktozy mogą go spożyć, ale w ograniczonych ilościach.

W kuchni kefir sprawdzi się jako napój chłodzący w upalne dni, dodatek do obiadu, ogórków lub baza do placków i ciast.

Zobacz więcej: Najlepsze przepisy z kefirem. Poznaj 5 przysmaków nie tylko na obiad. Oto lekkie, tanie i smaczne pomysły z orzeźwiającym napojem

Maślanka wyjdzie na zdrowie

O maślance mówi się, że to mleczny superfood. Wspiera pracę jelit, wzmacnia kości i świetnie nawadnia. Dostarcza też witamin i składników odżywczych, jak wapń czy magnez.

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła, tłuszcz oddziela się od kremowej konsystencji. Podobnie, jak kefir, może być sprzedawana w tradycyjnej formie lub wzbogacona smakowo. Produkt mleczny można wykorzystać jako napój lub bazę do smoothie, sosu lub omleta.

Kefir a maślanka. Czym jeszcze się różnią?

Oprócz sposobu powstawania, można zauważyć kilka różnic między kefirem a maślanką. Przede wszystkim smak – ten pierwszy jest kwaśny, w maślance wyczuwa się nuty kremowości i słodkości. Kefir ma też więcej kalorii, co jest istotne przy ustalaniu różnych diet. W przypadku maślanki ważna jest konsystencja, jest gęstsza, dlatego ma więcej zastosowań w świecie kulinarnym.

To, jaki finalnie produkt trafi do koszyka, zależy od preferencji klienta. Oba fermentowane przysmaki korzystnie wpływają na zdrowie, o czym co roku przekonuje Polska Izba Mleka.

Aby mieć zdrowe jelita, należy prowadzić zdrowy tryb życia i odpowiednio się odżywiać. Ważne są m.in. aktywność fizyczna, spożywanie owoców i warzyw, które stanowią podstawę diety człowieka, a także produkty mleczne, które powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie – zwłaszcza te fermentowane, czyli jogurt, kefir, maślanka, widnieje w jednej z publikacji na stronie PIM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro