Spis treści
Marchewka z groszkiem jako dodatek do obiadu, surówka z marchewki, ciasto marchewkowe czy soki - to najczęstsze zastosowania marchwi jadalnej. Jest też dodatkiem do zup i składnikiem sałatek. W Polsce lubimy to warzywo, jest popularne w uprawie i szeroko dostępne.
W ubiegłym roku rolnicy posiali marchew jadalną na powierzchni 15 tysięcy hektarów. Dla porównania buraki ćwikłowe rosły na areale 6,1 tys. ha, a pietruszka 9,3 tys., zaś cykoria 1,6 tys. ha.
Przy okazji przypadającego 4 kwietnia Dnia Marchewki podpowiadamy, jak uprawiać to warzywo we własnym ogródku.
Kiedy siać marchewkę? Własne uprawy w przydomowym warzywniku lub na działce
Kwiecień do dobry czas na wysiew wczesnych i średniowczesnych odmian marchewki. Można wysiewać ją przez cały miesiąc. Wschody mogą być nieco utrudnione z powodu panującej w wielu miejscach suszy oraz niskich temperatur. Na przykład na Mazowszu w weekend spadło kilka centymetrów śniegu. W takim przypadku trzeba oczywiście odczekać, aż gleba po roztopach znów się nieco ogrzeje. Znacząco cieplej ma być dopiero od połowy miesiąca. Późne odmiany marchewki do gruntu mogą trafić w maju, a nawet czerwcu.
- Marchewkę siejemy w rządku płytko, wystarczy rowek na głębokość centymetra.
- Zachowujemy ok. 7-8 cm odstępu między nasionami i kilkunastocentymetrowe między rzędami.
- Następnie przysypujemy lekko ziemią i w razie potrzeby podlewamy - regularnie, jeśli panuje susza.
- Naszą plantację należy odchwaszczać, by w efekcie cieszyć się dobrym plonem.
- Sąsiedztwo cebuli odstraszy szkodniki.
Ceny marchewki na targowisku, czyli idziemy po gotowe
Na kujawsko-pomorskich targowiskach na przełomie marca i kwietnia za kilogram marchewki trzeba było zapłacić od 2 do 3,50 zł. W Małopolsce Ośrodek Doradztwa Rolniczego odnotował ceny od 0,70 do 3 zł/kg, a w województwie łódzkim średnio 2,50 zł/kg.
Marchewka wyjdzie na zdrowie! Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych
Surowa do chrupania w pracy czy w formie surówki jest znakomitym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu. Nasza bohaterka zawiera również znaczne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy). Marchewka jest także bogata w składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, NCEZmiedź czy mangan, podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Marchewka poleca się osobom na diecie, a to dlatego, że jest niskokalorycznym warzywem, jej wartość energetyczna to zaledwie 33 kcal w 100g. Składa się ona głównie z:
- wody (90%),
- węglowodanów (ok. 9%)
- niewielkiej ilości białka i tłuszczu.
To jeszcze nie koniec cennych informacji - marchewka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa znaczącą rolę w dietach odchudzających, gdyż potęguje uczucie sytości oraz spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu. Surowa ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

JBL Quantum 300 (QUANTUM300CZ)
Najważniejsze cechy: nowoczesny wygląd idealne dla…
kup teraz

Xiaomi Mi LED TV P1 32"
Mi TV P1 32” cala Ekran 32” cala HD Matryca LED Łą…
kup teraz

Loewe bild i.48 dr+
MADE IN GERMANYWyprodukowany w NiemczechModele bil…
kup teraz

Apple MacBook Air 13,6"/M2/8GB/256GB/macOS (MLY33ZEAUS)
MacBook AirTurbodopalany chipem M2.Nowy dizajn. Tu…
TVP: Sasin: 300 tys. zł pożyczki bez zabezpieczeń dla rolnika