Spis treści
Kiedy zbierać orzechy włoskie?
Zazwyczaj pierwsze orzechy włoskie pojawiały się pod koniec września, na początku października. W tym roku wegetacja wielu roślin przyspieszyła i w wielu przypadkach tak, jak szybko zaczyna się sezon, tak szybko się kończy. Wysyp brązowych kulek i pozostałych po nich zielonych łupin widać m.in. na Podlasiu.
Za oknem jeszcze ciepło, a u mnie już skrzynki orzechów, codziennie zbieram je z ogródka. Niektóre puste w środku, ale większość już jest smaczna i dojrzała, mówi Barbara z Łomży.
Czy jednak w całym kraju zbiory będą obfite? Nie do końca. Wstępne szacunki Głównego Urzędu Statystycznego wskazują, że wiosenne przymrozki, gradobicia i susza uszczuplą plon m.in. jabłek, wiśni, malin i orzechów.
W przypadku brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich ujętych w raporcie GUS łącznie, zbiory mogą być mniejsze aż o 27 proc., pisze Agata Wodzień-Nowak, Strefa Agro.
Właściwości orzechów włoskich
Orzechy włoskie zalicza się do najzdrowszych bakalii, nie tylko dostarczają witamin i minerałów, mają w sobie również mnóstwo kwasu foliowego oraz błonnika. Chrupanie ich każdego dnia wspomaga pracę układów krwionośnego i nerwowego, działa antynowotworowo, obniża cholesterol, a nawet poprawia wygląd cery. Jednak nie każdy powinien sięgać po bakalie. Muszą na nie uważać alergicy oraz zmagający się z chorobami nerek, jelit i trzustki.
Jak obierać orzechy i jak je przechowywać?
Jeszcze na drzewie każdy orzech włoski okryty jest zieloną łupiną, która sama pęka, gdy owoce spadają na ziemię. Kolejną barierą jest łupina właściwa, o brązowym odcieniu. Najczęściej usuwa się ją dziadkiem do orzechów, można jednak postawić na sposoby bez użycia sprzętu. Pomoże wysoka temperatura, np. piekarnik lub rozgrzana patelnia, pod wpływem ciepła otoczki będą pękać.
Zobacz więcej: Ile kosztuje dynia ze zbiorów 2024? Powierzchnia upraw w Polsce jest rekordowa
Czy da się zachować świeżość orzechów? Trzeba pamiętać, że nie jest to produkt miękki, jak np. jabłko czy banan. W odpowiednich warunkach przetrwają dłuższy okres. Najlepiej zostawiać je w łupinach, w ciemnym, suchym i dość chłodnym miejscu. Jeśli jednak mamy już wyłuskane orzechy, dobrze przełożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i spożyć w przeciągu trzech miesięcy.
Orzech włoski w ogrodzie. Tym roślinom nie zaszkodzi
Orzech włoski pięknie wygląda w ogrodzie – dorodny, mieniący się zielenią. Nie wymaga dużego zaangażowania w uprawie, trzeba jednak pamiętać o kilku aspektach. Drzewo ma mocno rozbudowany system korzeniowy, trzeba mu zapewnić przestrzeń. W okresie letnim pod liśćmi orzecha można wypoczywać, zapach odstrasza gryzonie i większość owadów. Z kolei jesienią spadające liście zawierają w sobie juglon. Ta substancja może zaszkodzić niektórym roślinom, dlatego regularnie warto brać do ręki grabie, a liści nie składować na kompost.
Co zasadzić obok orzecha bez obaw? Wśród roślin tolerujących juglon są m.in. tuja, jabłoń, marchew, cebula, krokus i hiacynt.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!